Hlavní obsah

Zachu v zámoří chválí, adaptoval se rychle

Sarnia

Nadaný hokejista Pavel Zacha se v Severní Americe neztratil a před příštím draftem je jedním z nejsledovanějších mladíků. V Kanadě si nemohou vynachválit, jak rychle se český talent adaptoval na tamní podmínky. Útočník Sarnie Sting je čtvrtým nejproduktivnějším nováčkem Ontarijské hokejové ligy. V 21 zápasech dokázal nashromáždit 19 bodů za devět gólů a deset asistencí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Zacha ještě během angažmá v Liberci

Článek

„Pavel učinil bezproblémový přesun do severoamerického hokeje. Je velmi inteligentní nejen na ledě, ale i mimo něj," vyzdvihuje vlastnosti českého hokejisty Nick Sinclair, generální manažer Sarnie, a dodává: „Jeho hokejový talent hovoří sám za sebe, ale on je stejně tak užitečný i mimo led. Je přirozeným lídrem."

V Kanadě si cení také toho, že i díky Zachově pomoci dělá pokroky jeho spoluhráč z útoku Nikita Korostelev, který se v hodnocení Centrálního skautingu NHL posunul do nejsilnější skupiny hráčů pro nadcházející draft.

„Zacha má výborné individuální schopnosti, je velmi soutěživý, silný na bruslích a dokáže hrát oběma směry," upozorňuje Chris Edwards z Centrálního skautingu NHL. Redaktor oficiálního webu NHL Mike G. Morreale zase přípomíná, že Zacha měl během loňského ročníku možnost nastupovat v jednom útoku s Petrem Nedvědem, když ještě působil v extraligovém Liberci. Zacha je však nyní přirovnáván k jinému krajanovi - Jakubu Voráčkovi.

Právě Voráček je posledních Čechem, který se umístil v první desítce draftu, když jej v roce 2007 vybral jako celkově sedmého v pořadí Columbus. „Měli jsme v posledním roce na draftu dva velmi nadané hokejisty - Jakuba Vránu a Davida Pastrňáka. Oba jsou na dobré cestě stát se v brzké době velmi platnými hráči NHL," zmínil Voráček své krajany a vyjádřil se i k Zachovi. „Potkal jsem se s ním letos v létě. Neviděl jsem ho hrát, tak ho nemohu moc posuzovat, ale jestli je hodnocen tak vysoko, určitě je dobrým hokejistou. Je opravdu velký a silný, obzvlášť na svůj věk," neuniklo Voráčkovi.

Pro Zachův úspěch v zámoří hovoří i jeho rychlé pokroky ve výuce angličtiny. Sám hráč pro NHL.com přiznal, že klíčem k rychlému odstranění jazykové bariéry je sledování komedií v původní řeči.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko