Hlavní obsah

Rusové našli viníky úprku do šatny po finále MS. Kdo za něj může?

Praha

Dva týdny po skončení hokejového světového šampionátu v Praze a Ostravě našlo vedení Ruské hokejové federace viníky skandálu, který svým úprkem do šaten po prohraném finále s Kanadou ještě před předáním poháru pro mistry světa ztropili hráči sborné. V rozhovoru pro Sovětskij Sport to oznámil člen rady Ruské hokejové federace Arkadij Rotenberg.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zklamaní hráči Ruska po prohraném finále s Kanadou.

Článek

„Celý incident nebyl dopředu naplánovaný a cílem nebylo urazit kanadský tým. Jsem si jistý, že za to padnou i tresty. V první řadě nesou vinu hlavní trenér a generální manažer, kteří by se měli na ledě nacházet do konce hymen obou týmů. Jenže oni odešli do šatny jako první. To je nepřijatelné!" pustil se do kouče Olega Znaroka a generálního manažera Andreje Safronova Rotenberg, ruský miliardář a blízký přítel prezidenta Ruska Vladimira Putina.

Jednání ruské reprezentace odsoudil už dřív i šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel. Ten chce počkat na stanovisko Ruské hokejové federace a následně vynese příslušný ortel. Podle Rotenbergových slov je tak vysoce pravděpodobné, že trestu neunikne Znarok se Safronovem.

„Když jsem to viděl, bylo to pro mě obrovské zklamání. Za 29 šampionátů, na kterých jsem byl osobně přítomen, se nic takového nikdy nestalo. To, co udělal ruský tým, je absolutně nepřijatelné. Na ledě se při hře může stát cokoliv, ale nedostatek respektu k soupeři po jeho skončení nebudeme akceptovat," nechal se slyšet Fasel.

Už se to nikdy nebude opakovat

Rusy zkritizoval i český útočník Jaromír Jágr, který byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje a nechyběl rovněž v All star týmu světového šampionátu. „I když je porážka bolestivá, na ledě prostě musíš na hymnu vítězů zůstat, nedá se nic dělat. Rusáci to neunesli. Ale trošičku se to rozdělilo na dvě party. Hráči jako Ovečkin, Malkin a jim podobní chtěli zůstat a to ukázalo, jací jsou nejenom hráči, ale i lidé," připomněl Jágr fakt, že osm hráčů včetně Malkina s Ovečkinem chtěla na ledě zůstat, k odchodu do kabiny je ale po opakovaných výzvách donutil kapitán sborné Ilja Kovalčuk.

Ten ale svou vinu odmítl a shodil ji na pořadatele, kteří otevřeli dvířka v mantinelu pražské O2 areny. „Otevřela se vrátka vedoucí do prostoru, kde se dávají rozhovory novinářům. Pochopili jsme to jako signál, že naše účast na ledě je u konce a zbytek ceremoniálu patří mistrům. Proto jsme se vydali za zástupci tisku," hájil se útočník Petrohradu.

„Musíme se s celou situací vyrovnat a jsem přesvědčený, že se to už nikdy nebude opakovat," slibuje závěrem Arkadij Rotenberg.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko