Hlavní obsah

Česká extraliga může mít hodně taháků, míní trenér Nitry Stavjaňa

Liberec

Český hokejový trenér Antonín Stavjaňa sice působí na Slovensku, ale stále si udržuje přehled i o české nejvyšší soutěži. S týmem HK Nitra se na přelomu srpna a září dvakrát poměřil v rámci Ligy mistrů s Libercem. Takže se aspoň na skok vrátil do míst, která už poznal v roli soupeře i v české extralize. V ní naposledy vedl Karlovy Vary. „Očekávám, že liga bude mít hodně taháků,“ řekl Stavjaňa v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Antonín Stavjaňa, trenér Nitry

Článek

Co pro Nitru znamenala účast v základní skupině Ligy mistrů?

Především společenskou záležitost. Ocitli jsme se po boku Liberce a Skelleftey, což byla pro nás těžká utkání po sportovní stránce. A pro klub i hráče velká škola. Snad z ní v budoucnosti něco vytěžíme. Měli jsme možnost srovnat zázemí a možnosti týmů, které stály proti nám.

Vybavíte si Liberec ještě z doby, kdy jste proti němu trénoval Karlovy Vary?

Skladba se změnila, co se týče kádru. Už v Liberci není Petr Nedvěd. Ale rotace hráčů a trenérů jsou normálním jevem. Bílí Tygři se snaží o nátlakový styl.

Překvapilo vás něco v minulém extraligovém ročníku?

Do pozice outsidera byla pasována Olomouc a nakonec zvládla baráž i záchranu. A nikdo si nemyslel, že spadne pražská Slavia.

Co považujete za největší hit českého hokejového léta?

Některé kluby mají nové trenéry, třeba Chomutov Vláďu Růžičku a Kometa Brno Aloise Hadamczika. Možná to budou souboje trenérských osobností, které mohou být tahákem. A samozřejmě znovu dojde na spoustu derby.

Koho byste tipoval na favorita extraligy?

To se uvidí až v sezóně. Kometa Brno si asi myslí, že by mohla konečně získat titul. Patrně do toho šlápnou i Liberec, Sparta, Třinec a mistrovský Litvínov. Čím víc adeptů, tím to může být zajímavější. Kvalita je nesmírně široká a nedá se říci, že to má někdo jisté.

Jak početné je české trenérské zastoupení na Slovensku?

Miloš Říha starší je ve Slovanu Bratislava v KHL. V extralize se potkáme s Leo Gudasem z Piešťan, Pepou Turkem ze Zvolenu, Martin Stloukal je ve Skalici a Roman Šimíček asistentem trenéra v Košicích. Takže i tady nastanou jakási derby (úsměv).

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko