Hlavní obsah

Nejdřív připodělaná, pak ale Sparta svedla něco, co finský mistr dosud nezažil

Praha

Nevěděli, kde jim hlavy stojí. V prvních deseti minutách úvodního osmifinálového duelu Ligy mistrů rozjel Kärpät Oulu velký kolotoč, na který hokejisté Sparty rádi nasedli. Svému soupeři situaci značně ulehčili, neboť v bruslení a důrazu především zaostávali. A mohli být rádi, že prohrávají jen 0:1. Jenže pak se Pražané probudili, průběh duelu otočili a finskému úřadujícímu mistrovi předvedli něco, co nikdo před nimi v letošním ročníku soutěže ještě nesvedl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Josef Jandač (uprostřed).

Článek

„Museli jsme něco změnit, protože v začátku jsme byli trošku připodělaní a vůbec ani nevím proč. Pak kluci konečně začali hrát důraznější hokej, od druhé třetiny jsme změnili způsob napadání a přineslo to ovoce. Byli jsme silní v předbrankovém prostoru na obou stranách a výborně jsme hráli oslabení," prohlásil po výhře 4:2 kouč vítězů Josef Jandač.

„Prvních deset minut jsme byli takoví trošku zatažení a nebylo to ono. Po gólu na 0:1 se ale naše hra zvedala, hráli jsme dobře a zasloužili jsme si vyhrát," přidával se Jaroslav Hlinka, jenž v 57. minutě vstřelil čtvrtý gól Pražanů.

Postupovou matematikou se Sparta nezaobírá

Gól nesmírně důležitý, neboť Sparta pocestuje za týden k odvetě do Oulu s nadějným náskokem. „Může to být moc důležitý gól, samozřejmě. Dá se říct, že můžeme prohrát o jednu branku, ale postupovou matematikou se nemůžeme zaobírat. Kärpät nemůže s dvougólovým mankem vyloženě bránit. Těžko ale zase hned od začátku otevře hru. Pro nás se nic nemění, hrajeme stejně doma i venku," připomenul Hlinka.

Finský mistr až do úterního utkání v pražské O2 areně udivoval takřka neprostupnou obranou. Vždyť gólman Sami Aittokallio v šesti odehraných zápasech inkasoval jediný gól! Jenže Sparta mu jich za šedesát minut nasázela hned čtyři!

„Ale nevím, jestli právě tohle může Kärpät do odvety trošku psychicky nahlodat. Spíš si myslím, že ne. Hokej nehrají první rok, takže vědí, že neprojdou celou sezónu bez inkasovaných branek," soudí Hlinka, jehož formace s reprezentanty Přibylem a Buchtelem byla u dvou vstřelených gólů.

„Daří se nám. Věříme, že i když to úplně není ono, naše šance přijdou a soustředíme se na to, abychom je proměnili. Jsme rádi, že nám spolupráce funguje a vážíme si toho," těší kapitána Pražanů a vyzdvihl Tomáše Pöpperleho. Stejně jako kouč Jandač.

Pöpperle byl základní stavební kámen

Sparťanská brankářská jednička zůstala v posledních dvou extraligových zápasech kvůli předešlým několika chybám na střídačce, proti Oulu se ale mezi tři tyče vrátila a působila velice jistým dojmem.

„Byl to náš základní stavební kámen. Když zachytá gólman, mužstvo pak vždycky dosáhne daleko lepšího výsledku. Je to zkušený brankář a je tady od toho, aby se na takovéto zápasy připravil. A s Oulu to odchytal velice dobře," všiml si Jandač, jehož těší, jak se jeho tým v Lize mistrů prezentuje.

„Jsme absolutně konkurenceschopní všem týmům. Hrajeme s nimi vyrovnané zápasy a dokážeme je naklápět na svou stranu," prohlásil trenér, jehož svěřenci vyšli bodově naprázdno jen v domácím utkání základní skupiny s norským Storhamarem.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko