Hlavní obsah

Byla to výborná zkušenost, pochvaluje si rozhodčí Suchánek po zápasech AHL

Čárový rozhodčí Libor Suchánek si jako první Čech vyzkoušel, jaké je to řídit zápasy nižší zámořské soutěže AHL. Minulý týden se vrátil z Toronta, kde se představil v utkáních místních Marlies. Až v příštích týdnech či měsících se ale zřejmě rozhodne, zda Suchánek dostane podobnou šanci například v příští sezoně.

Foto: ČSLH, Twitter

Rozhodčí Libor Suchánek.

Článek

Český rozhodčí vyzkouší AHL

"Byla to výborná zkušenost. Jiný styl hokeje, jiné rozměry kluziště, noví kolegové, jiný systém práce čárových rozhodčích," řekl Suchánek ČTK. "Během prvního zápasu si zvykáte, další dva už byly daleko lepší," doplnil český arbitr, jenž upoutal zástupce AHL v přípravném utkání před Světovým pohárem Česká republika - Rusko v Praze a poté si dobře vedl i na juniorském mistrovství světa na přelomu roku v Montrealu a Torontu.

Přestože žádnou oficiální odezvu na své výkony nemá, podněty dostával přímo při utkání i po jejich skončení. "Na každém zápase byl delegát, který se mi věnoval o každé přestávce. Přišel a říkal, na co se mám soustředit. A pomáhali mi i kolegové," řekl Suchánek, jenž se musel připravit na rozdíly v pravidlech Mezinárodní hokejové federace (IIHF) a v zámoří.

Teď do NHL?

"Bylo hodně věcí, na které jsem musel myslet. V zámoří čárový rozhodčí například roztahuje ruce při každém přechodu modré čáry, je jiná signalizace icingu (zakázaného uvolnění). Čárový je také odpovědný za přihrávku rukou, vysokou hůl. Musí roztáhnout (ruce) nebo písknout," vypočítával Suchánek rozdílnosti. "Jsou to maličkosti, ale člověk na ně musí myslet," doplnil sedmadvacetiletý rozhodčí.

Výhodou bylo, že všechny tři zápasy řídil v Torontu a nemusel tak cestovat po Kanadě či USA. "Bylo to jednodušší, mohl jsem zůstat na hotelu a nemusel jezdit dálky nebo přelétávat. Pro regeneraci to bylo dobré," řekl Suchánek, jenž se na ledě nepotkal s žádným českým hráčem. Milan Michálek hrající za Marlies je momentálně zraněný a za Syracusy ani Uticu žádný z Čechů nehraje.

Zda ale dostane ještě někdy šanci představit se v AHL a "zabojovat" o následný posun do NHL, netuší. "Nemám žádné novinky, informace. Ani nevím, jestli nějakou zprávu pošlou. Možná je brzy a budou kontaktovat pana Halase," jmenoval Suchánek bývalého šéfa českých rozhodčích Pavla Halase, jenž momentálně působí v komisi sudích IIHF. "Kdyby nabídka přišla, tak bych se tomu samozřejmě nebránil," pousmál se.

Teď se ale opět Suchánek soustředí na extraligu, ve středu se představí v jednom ze sedmi zápasů 46. kola. Teoreticky by mohl rozhodovat i na květnovém mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem, je totiž jedním z osmi českých rozhodčích v širší nominaci.

Reklama

  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice