Hlavní obsah

Hronek se v zámoří dočkal velké pocty. Byl jmenován do All Stars týmu

Grand Rapids/Praha
Aktualizováno

Chvála se na něj valí ze všech stran. Český juniorský hokejový reprezentant Filip Hronek se dočkal v zámoří velké pocty. Hronek byl jmenován do All Stars týmu nováčků American Hockey League (AHL) čili farmářské soutěže celků NHL.

Foto: Sport.cz

Filip Hronek v dresu Grand Rapids Griffins.

Článek

Odchovanec Hradce Králové patří k největším tuzemským nadějím. V osmnácti odešel do zámoří, kde dokončuje svou druhou sezónu, první úplnou v seniorském hokeji. A to, že se mezi konkurencí neztratil, potvrzuje svými výkony v dresu Grand Rapids Griffins.

Statistiky Filipa Hronka v letošní sezóně AHL:
62 zápasů
33 bodů (9 gólů + 24 asistencí)
+/- +21
4 vítězné góly

Na farmě Detroitu, který ho v roce 2016 draftoval ve druhém kole z 53. pozice a se kterým má podepsaný tříletý nováčkovský kontrakt, je klíčovým obráncem. Hraje přesilovky, oslabení, trenéři ho posílají na rozhodující nájezdy. Hronkova pozice tak neustále sílí.

„Každý den se snažím tvrdě trénovat. Myslím, že v posledních zápasech jsem se ve všem zlepšil," řekl český talent zámořským reportérům minulý měsíc.

Jeho výkony neunikly pozornosti trenérů, hráčů a zástupců médií, kteří Hronka zvolili do All Stars týmu nováčků celé soutěže. Do stejného výběru byli v minulosti zvoleni například slovenský ranař Zdeno Chára či kanadský rebel P. K. Subban. Z českých obránců se to povedlo kupříkladu Tomáši Kloučkovi (2000) nebo Filipu Novákovi (2003). Z útočníků jen Jaroslavu Svejkovskému (1997).

All Stars tým nováčků AHL za sezónu 2017/18:
Brankář - Ville Husso (San Antonio)
Obránci - Filip Hronek (Grand Rapids), Sami Niku (Manitoba)
Útočníci - Mason Appleton (Manitoba), Daniel Sprong (Wilkes-Barre/Scranton), Dylan Strome (Tucson)

Ačkoliv český zadák hraje za Griffiny druhou sezónu, stále má statut nováčka, protože v ročníku 2016/17 odehrál jen 10 duelů, jelikož primárně nastupoval za Saginaw Spirit v juniorské OHL a když klub vypadl v play off, ročník dohrál v Grand Rapids.

„Byl jsem ohromen tím, jak rychle se přizpůsobil našemu stylu. Zároveň se neustále zlepšuje. Musím uznat, že o hodně překonal má očekávání," konstatoval na Hronkovu adresu hlavní trenér Todd Nelson.

Hronkovy další kroky by mohly už v příští sezóně směřovat do NHL. Detroit podruhé v řadě nepostoupil do play off a trenér Jeff Blashill, který v minulosti trénoval i farmu v Grand Rapids, ohlásil, že tým bude pokračovat v omlazování kádru.

Úspěch Zadiny i Šaldy

Ocenění v zámoří se dočkali i další dva čeští hokejisté. Osmnáctiletý útočník Halifaxu Filip Zadina získal Mike Bossy Trophy pro nováčka kanadské QMJHL s nejvyšším potenciálem uplatnění v profesionálním hokeji. Taktéž byl zařazen do All Stars týmu soutěže i do elitní šestky nováčků, kde s ním figuruje i obránce Saint John Sea Dogs Radim Šalda.

Zadina může ještě s Halifaxem QMJHL vyhrát. Mooseheads postoupili v play off do druhého kola. To Šalda se Saint John do vyřazovací části neprobojoval.

Osmnáctiletý syn bývalého útočníka Marka Zadiny je považován za jednoho z nejtalentovanějších hráčů a v prognózách se řadí mezi největší naděje červnového draftu. Po osmnácti letech by český hokej mohl mít svého zástupce v TOP 5.

Zatímco Zadina je střelec, Šaldovou zbraní je rozehrávka a přehled ve hře. I po odchovanci Hradce Králové by mohl v červnu některý z týmu sáhnout.

Oba dva reprezentovali Českou republiku na konci loňského roku na mistrovství světa dvacetiletých.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko