Hlavní obsah

Švédští hokejisté porazili ČR díky pěti gólům v přesilovkách

MOSKVA

Čeští hokejisté opět doplatili na vylučování a v utkání Channel One Cupu v Moskvě je Švédové v přesilovkách zničili. K výhře 7:5 jim pomohlo hned pět tref v početní výhodě a čtyři ze sedmi branek vstřelil švédští obránci. Zadák David Petrasek, který má české předky, si vylepšil bilanci čtyřmi asistencemi. Český tým tak skončí na turnaji jistě poslední, Švédové se posunuli do čela tabulky.

Článek

Jako první vážněji zahrozil český výběr, ale Šimánek po Kohnově přihrávce zamířil mimo Henrikssonovu branku. Vzápětí se nastěhovala do útočného pásma formace zkušeného švédského kapitána Jönssona a Svoboda si připsal několik zákroků. V 5. minutě už ale slávistický gólman kapituloval, když se puk odrazil na pravou stranu k volnému Fernholmovi a obránce Djurgaardenu otevřel skóre.

Hadamczikův tým se pak ubránil při Čermákově vyloučení, ale nedovolený zákrok kapitána Hamra už Seveřané potrestali. Tentokrát dorazil před českou brankou jeden z pěti letošních mistrů světa z Rigy v sestavě Tří korunek Martensson. Ten se potom řítil na Svobodu i v oslabení, ale na českého gólmana nevyzrál. Po skončení české přesilovky promarnil šanci Kalla, jenž zacílil zblízka nepřesně. V 16. minutě se opět radoval Gustafssonův výběr, Kroupovo vyloučení potrestal Sanny Lindström.

Za devatenáct sekund ale odpověděl Marek a potom Češi promarnili jedinečnou příležitost na další korekci skóre. Společně na trestnou lavici putovali Andersson a Frögren, ale gólman Henriksson v dvouminutovém oslabení tři proti pěti odolal a už při plném počtu hráčů na ledě se nepodařilo dát ani Čermákovi soupeři gól do šatny. Už ve druhé části neuspěl ani Kohn.

Češi se snažili soupeře dohnat

V 26. minutě unikl Eriksson, ale Svoboda i s pomocí tyče zasáhl úspěšně. Vzápětí ale při Philippově vyloučení nevyhodil puk Bednář a Enström zvýšil na rozdíl tří branek. Za minutu sice skóroval po rychlém brejku Hořava, ale po špatném střídání českého týmu fauloval ještě Gureň a Švédové zužitkovali už čtvrtou početní výhodu. Podruhé se zapsal mezi střelce Enström.

Marek potom neproměnil sólový nájezd, ale český výběr se přesto brzy dostal na kontakt. Nejdříve při hře čtyř proti čtyřem zakončil drzý průnik obránce Kroupa a za 68 vteřin v přesilovce pěti proti třem dorazil puk do odkryté branky Marek.

V závěru druhého dějství pohrdl dokonce v oslabení hattrickem zadák Enström, jemuž se nevydařil blafák, a Seveřané se museli nadále chvíli strachovat o výsledek. Ubránili se však při trestech Jönssona i Petraska a v 51. minutě je uklidnil další přesilovkový úder. Při Skořepově pobytu na trestné lavici totiž skóroval Fabricius. Češi se nevzdali a v 56. minutě Straka popáté překonal Henrikssona, ale závěrečný nápor už vyrovnání nepřinesl. Naopak Fabricius půl minuty před koncem do prázdné branky pojistil vítězství.

Česká republika - Švédsko 5:7 (1:3, 3:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 16. Marek (Čáslava), 27. Hořava (Mikeska, Čáslava), 37. Kroupa (Kutlák, Marek), 38. Marek (Bednář, Hamr), 56. J. Straka (Čáslava) - 5. Fernholm (Ledin), 12. Martensson (Petrasek, Emvall), 16. S. Lindström (Akerman), 27. Enström (Petrasek, Emvall), 30. Enström (Petrasek, Martensson), 51. Fabricius (Martensson, Petrasek), 60. Fabricius (Emvall). Rozhodčí: Zacharov - Monoškov, Gofman (všichni Rus.). Vyloučení: 11:12, navíc Philipp (Česká republika) 10 min. Využití: 5:1. Diváci: 3000.
ČR: A. Svoboda - Platil, Hamr, Gureň, Čáslava, Kroupa, Philipp (27. Kutlák) - Bednář, J. Marek, Rolinek - Šimánek, J. Straka, Kohn - Čermák, Kalla, Víšek - Hořava, Mikeska, Kubinčák (41. Skořepa). Trenéři: Alois Hadamczik a Pavel Marek.
Švédsko: Henriksson - Akerman, S. Lindström, Holmqvist, Fernholm, Petrasek, Enström, Frögren, Viklund - Umicevic, J. Jönsson, Nordström - T. Eriksson, Wallin, Ledin - Fabricius, Martensson, Emvall - Steen, Andersson, Hynning. Trenéři: Bengt-Ake Gustafsson a Jan Karlsson.
Tabulka Channel One Cupu:
1. Švédsko211008:55
2. Rusko210103:14
3. Finsko210013:53
4. ČR200027:100
Tabulka EHT:
1. Rusko8521026:1820
2. Švédsko8311326:2412
3. Finsko8301414:1810
4. ČR8111522:286
Pozn.: Sloupce v tabulce znamenají počet zápasů, výher v základní hrací době (3 body), výher v prodloužení či po samostatných nájezdech (2 body), proher v prodloužení či po samostatných nájezdech (1 bod), proher v normální hrací době (0 bodů), skóre a celkový počet bodů.

Reklama

Související témata: