Hlavní obsah

Čechmánek nemá s Hniličkou problém, pojede ale jen jeden z nich

KRAVAŘE

S řevnivostí vůči Milanu Hniličkovi nemá hokejový gólman Roman Čechmánek prý už žádný problém. Reprezentační kouč Alois Hadamczik však na mistrovství světa do Ruska vybere nejspíše pouze jednoho z nich. "Kdyby na to přišlo a byli bychom nominováni oba, klidně pojedu na mistrovství společně s ním," vzkázal Čechmánek.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Roman Čechmánek v dresu české reprezentace.

Článek

Dříve by to možná bylo nemyslitelné, Hnilička ani Čechmánek se netajili tím, že vzájemné sympatie jsou na bodě mrazu. Společně zažili olympijský triumf v Naganu i pár světových šampionátů, ale od společného působení v Los Angeles v sezoně 2003/2004 to mezi nimi přestalo klapat. Sportovní rivalita se přenesla do osobní roviny a vyústila v několik ostřejších mediálních výlevů. "To už je pryč, rozhodně to nechci vytahovat a řešit. My už jsme od té doby spolu několikrát byli, z mojí strany žádný problém není a doufám, že z Milanovy taky ne," řekl Čechmánek.

Zdá se, že svár je urovnán. I čtvrtfinálová série mezi Třincem a Libercem, titulovaná jako souboj nesmiřitelných brankářů, musela zklamat každého, kdo od obou gólmanů čekal přísun nové munice do mediální války. Čechmánek se bohorovně vyrovnal s vyřazením v rozhodujícím sedmém zápase. "Po utkání jsem mu pogratuloval k postupu, nic zvláštního jsme si neřekli. Říkám, že já žádný problém nemám," prohlásil třinecký gólman.

V sedmatřiceti letech Čechmánek nezažívá žádný ústup z pozic. Dost možná mu Hadamczik svěří roli české jedničky na šampionátu v Moskvě. Zkušený gólman přitom z počátku zvažoval, jestli na pozvání kývnout. "Taky už nejsem nejmladší, mám nějaké roky a musel jsem si to nechat projít hlavou. Ale jsem tady a z toho je jasné, že mám chuť reprezentovat," uvedl Čechmánek.

Nominační loterie

Vzdor svým nepřeberným zkušenostem risknul nominační loterii. Není vyloučeno, že za týden nebo čtrnáct dnů Hadamczik oznámí, že do Moskvy odcestuje jako brankář číslo jedna Hnilička. "Takhle to neberu. Vím, do čeho jsem se pustil. Samozřejmě, že poslední slovo bude mít trenér," opáčil Čechmánek.

Kým nakonec nejcitlivější místo ve výběru Hadamczik obsadí? Svůj vliv může mít několik faktorů od vývoje play off až po zdravotní stav. "Může to ovlivnit řada věcí. Zkušenosti z NHL říkají, že dneska to můžu mít namalované, ale zítra se někdo zraní a je to jinak. Teďka neumím odpovědět, ale do dvou týdnů bych v tom měl rád jasno," nadnesl reprezentační kouč, který však finální výběr zúžil kromě Čechmánka s Hniličkou ještě na Turka.

Ti všichni připadají v úvahu na post jedničky, ale je vysoce nepravděpodobné, že by se dva z nich sešli v kádru. "Tohle už není o výkonnosti, ale o typologii jednotlivých brankářů. Všichni jsou na svůj věk stále ambiciózní a chtějí být jedničkami, dvojka svou pozici musí unést," vysvětlil Hadamczik.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko