Hlavní obsah

České hokejisty k obratu nastartovaly přesilovky

PROSTĚJOV

Efektivní přesilovky a dva slepené góly ze začátku poslední třetiny nastartovaly českou hokejovou reprezentaci, která nakonec šňůrou pěti branek odvrátila blamáž a v přípravě proti Švýcarsku zachránila výhru 5:3. Dvaačtyřicet minut to však vypadalo na ostudu, za stavu 0:3 se z prostějovských tribun ozýval nespokojený pískot.

Článek

Důrazná promluva kouče Aloise Hadamczika mužstvo pozvedla. Třetí část už reprezentace odehrála tak, jak si představovali hráči i fanoušci. "Trenér o druhé přestávce zvýšil hlas. Ale řadu věcí jsme si vyříkali i my hráči. Jaké, to zůstává v kabině," řekl novinářům obránce Lukáš Zíb. Liberecký zadák zvrat v utkání dokončil dvěma vítěznými góly. "Jednoznačně nás nastartoval první gól. Potom brzo následoval druhý, celý manšaft věřil, že to otočíme, a myslím, že to bylo na ledě vidět. Není to jednoduché, když soupeř dobře napadá a hraje zarputile," uvedl Zíb.

Češi zlomili švýcarský vzdor v přesilovkách, dali z nich dva góly. "Řekli jsme si, že musíme více střílet a tlačit se do brány, a byli jsme za to odměněni. Přesilovky nám dlouho nevycházely, postupem času to snad vypilujeme a budeme z toho dávat góly," prohlásil útočník Martin Záhorovský, který se ve druhém reprezentačním startu dočkal gólové premiéry. "Začali jsme pasivně, Švýcaři nám dali lekci z produktivity. Ale srazily je dva rychlé góly. Přestali bruslit a začali se strachovat o výsledek," tvrdil Záhorovský.

Jeho gól nám moc pomohl, přišel v pravý čas, už jsme začínali být nervózní,“ přidal obránce Radek Hamr. „Ve třetí části jsme ale prokázali velkou zarputilost a konečně to tam napadalo.“ Výkon však optimální nebyl. „Znovu nám nešly přesilovky, trápili jsme se. Švýcaři nám dávali lekci z produktivity, ale pak jsme to naštěstí otočili,“ usmál se Záhorovský.

Zatím chybí sehranost 

Zíb i Záhorovský se udrželi v mužstvu pro další týden, ale především liberecký obránce dvěma góly výrazněji přiživil své šance na další setrvání v kádru. "Já nepřemýšlím, jestli pojedu. Užívám si to. Dávám do toho všechno, ale poslední slovo bude stejně na trenérovi," řekl Zíb.

Podle něj zatím mužstvu schází větší sehranost. "Musíme být trpěliví, pořád je vidět, že se na ledě hledáme. Jsme z klubů zvyklí na jinou taktiku, herní činnosti nejsou zautomatizované. Od toho jsou tréninky, bude se to jenom zlepšovat," nepochybuje Zíb.

Herní pokrok byl prý dneska patrný až v závěru. Po pěti třetinách zápasové přípravy. "Můj první gól padl ze situace, které nacvičujeme; po střele z první. Přesilovky už jsme v závěru hráli daleko líp," upozornil Zíb.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko