Hlavní obsah

Tenkrát je rád, že i přes pobyt na farmě z Bostonu neodešel

PRAHA

Český hokejový reprezentant Petr Tenkrát překonal na začátku této sezóny v Bostonu nepříjemné období a dnes rozhodně nelituje, že se předčasně nevrátil do Evropy. Po krátkém pobytu na farmě v Providence se dokázal probojovat do základní sestavy Bruins a doufá, že v NHL zůstane. Nyní se ale devětadvacetiletý vicemistr světa z Rigy z loňského roku soustředí na přípravu na světový šampionát v Moskvě.

Foto: ČTK/AP

Petr Tenkrát v šatně Bostonu po skončení sezóny. Medvědi se neprobojovali do Stanley Cupu, který nezískali od roku 1972.

Článek

Tenkrát se společně s Jiřím Novotným z Washingtonu jako první z posil z NHL zapojil i do zápasové přípravy národního týmu, když naskočil v Brně do pátečního duelu se Slovenskem. "Od soboty do čtvrtka jsem nebyl na ledě, takže jsem přivítal, že jsem mohl přijet hned do Brna. Chci se dostat zpátky do nějaké optimální formy a odehrát dobré zápasy," řekl Tenkrát v rozhovoru pro ČTK.

Moc nechybělo a Tenkrát by nebyl v kategorii posil z NHL. Když pobýval v Providence, byl na spadnutí jeho odchod do švédské Elitserien. Jenže si nechtěl vyčítat, že se o možná poslední šanci v zámoří nepopral až do konce a zůstal. V nižší AHL v sedmi utkáních zaznamenal devět bodů za dvě branky a sedm asistencí, pak se vrátil do prvního mužstva, kde zůstal až do konce sezóny.

"Nechtěl jsem odjet jen tak, ale chtěl jsem zabojovat a to se mi vyplatilo. Teď jsem rád, že jsem vydržel. Měli jsme po sezóně v pondělí schůzku s vedením a hodnocení bylo celkem pozitivní," podotkl rychlý útočník, který v letech 2000 až 2002 působil také v Anaheimu a Nashvillu. S Bruins uzavřel loni roční smlouvu a rád by podepsal novou. "Mělo by se to v celkem krátkém období rozhodnout. Takže doufám, že to dopadne dobře a budu moct zůstat v Bostonu."

Tenkrát věří v zisk medaile 

Pro bývalého hráče Kladna, Hämeenlinny, Ilvesu Tampere, Chimiku Voskresensk či Kärpätu Oulu bylo důležité, že po jeho návratu z Providence zažívalo mužstvo povedené období. "Vyhráli jsme několik zápasů v řadě, takže to byla pohoda. Ale po Vánocích přišla nějaká krize. Začali jsme prohrávat a celý tým hrál špatně," naznačil Tenkrát, kdy Boston přišel o důležité body, které mu pak chyběly v boji o play-off. "Od té doby jsme stále dotahovali, ale nakonec to nevyšlo. Ale na konci sezóny jsem měl důvěru trenérů, hrál jsem hodně, takže jsme byl spokojený."

Místo play-off si může podruhé za sebou zahrát na mistrovství světa. Hráč, který získal dvakrát titul ve finské lize s Kärpätem Oulu, má na účast v Moskvě při řadě vynucených absencí hráčů z NHL velkou naději. "Zatím jsme se s trenérem konkrétně nebavili, ale doufám, že si své místo vybuduji a pomůžu mužstvu. Řadu hráčů kluby nepustily kvůli různým zdravotním problémům. Tým se dává dohromady a doufám, že uděláme zase hodně dobré mužstvo a uspějeme," řekl Tenkrát.

O medaile se bude chtít poprat český tým bez ohledu na to, jaké bude konečné složení kádru. "Všichni, kdo v týmu budeme, se budeme snažit odevzdat maximum a udělat všechno pro úspěch," prohlásil. Moskvu zná z krátkého působení v nedalekém Voskresensku. "Je to super město. Věřím, že Rusové připraví mistrovství světa na veliké úrovni," dodal útočník, který měl loni v létě namířeno z Oulu do švýcarského Bernu, ale potom neodolal nabídce Bostonu.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko