Hlavní obsah

Hadamczika tým nezklamal, viděl ale rezervy v útoku i obraně

HELSINKY

Čeští hokejisté skončili na turnaji Karjala v Helsinkách po sobotní porážce s Ruskem třetí, přesto kouče Aloise Hadamczika výkon nezkušeného týmu nezklamal. Až do duelu s Ruskem si jeho výběr držel naději na první triumf na jednom z turnajů Euro Hockey Tour od prosince 2002. Proti sborné ale české hokejisty zradilo zakončení.

Článek

"Máme ale i v defenzivním pásmu co zlepšovat, hlavně osobní obranu," řekl novinářům Hadamczik, který však žehral na neproměňování šanci. "Když nebudeme dávat branky, tak je utkání vždycky na vážkách. Se Švédskem jsme 2:4 prohráli a mohli jsme třeba 4:2 vyhrát. Za stavu 1:1 jsme měli spoustu šancí, ale nedali jsme je. Útočníci mají dávat góly, a když nebudou, tak je to vždycky špatné," okomentoval pouhých šest vstřelených gólů ze tří utkání.

Trenér řešil po zveřejnění nominace hned sedm omluvenek. Z týmu vypadl i majitel bronzu z olympijských her v Turíně a stříbra z mistrovství světa v Rize Jan Bulis z Chimiku Moskevská oblast a nejproduktivnější hráč extraligy Petr Sýkora z Pardubic. Chyběli také Jaroslav Kudrna z Magnitogorsku, Petr Hubáček z Vítkovic či Tomáš Žižka ze Slavie.

V úvahách kouče figurovali i Zdeněk Kutlák, Jan Platil, Pavel Rosa a Miloslav Hořava, které nezařadil už do zveřejněného výběru kvůli zdravotním potížím. Na turnaji se tak představili tři nováčci - obránci Filip Novák, Angel Krstev a Marek Tomica. Dohromady dvanáct hráčů z třiadvaceti nepřekročilo před turnajem ve své statistice desítku reprezentačních startů.

"Byla tady spousta nezkušených hráčů, ale předvedla velmi dobrou hru. Je paradox, že při tak dobrých výkonech dáváme tak málo gólů a nakonec jsme dva zápasy prohráli," litoval Hadamczik, jehož mrzelo, že pro problémy s třísly nemohl proti Švédsku a Rusku využít beka Petra Čáslavu. Ten byl jedním ze sedmičky hráčů, kteří měli zkušenosti z velkých turnajů.

Hadamczik vyzdvihl výkony některých hráčů

S řadou hráčů byl Hadamczik na turnaji spokojený. "Z útočníků předvedl velmi dobrý výkon Honza Marek, Rolinek, proti Rusku také Červenkův útok s Irglem a Hřebejkem. Velmi dobrý přístup k osobním soubojům byl u Kumstáta se Skuhravým. V obraně předvedli velmi dobrou hru Sičák a Melichar," prohlásil Hadamczik.

Po srpnových přípravných zápasech s Německem a turnaji Karjala bude prosincový turnaj v Moskvě dalším hledáním kandidátů pro vrchol sezóny, kterým bude v příštím roce mistrovství světa v Kanadě. "S přihlédnutím k výkonům hráčů na Karjale budeme skládat mužstvo na další turnaj. Musíme si před ním rozebrat chyby a neproměněné šance, aby si to hráči uvědomili a vylepšili to," uvedl reprezentační kouč.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.