Hlavní obsah

Hořava si vybral šampionát dvacítek deset krajánků

PRAHA

Deset hokejistů působících v zámoří zařadil trenér hokejové reprezentace do dvaceti let Miloslav Hořava mezi 27 hráčů v širší nominaci na mistrovství světa, které se bude hrát od 26. prosince v Pardubicích a Liberci.

Článek

„S většinou kluků jsme mluvili nyní během devítidenní inspekce v zámoří, některé jsme viděli i přímo v zápasech a hledali především posílení do obrany, tam cítíme největší rezervy. Zaujal mě důraz na absolutní disciplína hráčů, to u nás někdy chybí. Do zadních řad jsme si nakonec vybrali kvarteto Parýzek, Piskáček, Jordán, Prokop, neznamená to ale automaticky, že všichni si na šampionátu zahrají. Budou stejně jako další o místo usilovat v kempu," říká Hořava s tím, že účast brankáře ze zámoří či útočníků Voráčka s Frolíkem na MS nemá ale smysl zpochybňovat.

Z uvažovaných krajánků nakonec zůstali mimo hru Štich, Stieler nebo Roman. „Jakmile byl krajánek horší než hráč z domácího klubu, nechali jsme ho stranou. Dopředu jsme vyhlásili, že zařadíme jen ty hokejisty ze zámoří, jejichž výkonnost bude jasně nad ostatními hráči," tvrdí Hořava na webu hokej.cz.

"Vzali jsme v úvahu i přístup a chování hráčů a snažili se složit mužstvo, aby tlak turnaje v domácí prostředí ustálo po hokejové i lidské stránce," líčí Hořava, kterého mrzí, že kvůli otřesu mozku vypadl Řepík a bohužel přijet na šampionát nemůže ani Jiří Tlustý, oblékající v NHL dres Toronta.

Na závěrečné soustředění, které začne už v neděli v Havlíčkově Brodě zve Hořava tři brankáře, deset obránců a čtrnáct útočníků. „Přestože nebylo jednoduché zařídit tak brzké uvolnění u hráčů ze zámoří, 10. prosince bychom měli být kompletní. Po týdenní společném tréninku pak čtrnáctého hrajeme utkání ve Znojmě proti tamnímu extraligovému celku, po něm kádr zúžime asi na 24 lidí," říká Hořava s tím, že posledním testem na šampionát pro něj budou přípravná utkání se Švýcary (20. 12. v 18 h v Hlinsku) a USA (22. 12. v 18 h v České Třebové).

Pamětníky minulého šampionátu jsou Jakub Kovář, Jiří Suchý, Jakub Voráček, Lukáš Květoň a Michael Frolík, který má hrát už na čtvrtém MS dvacetiletých, což by znamenalo český unikát.

Širší nominace reprezentace do 20 let
Brankáři:
Neuvirth (Windsor/OHL), Kovář (Oshawa/OHL), Daneček (Třinec)
Obránci:
Jordán (Plymouth/OHL), Parýzek (Ottawa/OHL), Kundrátek (Třinec), Bořuta (Zlín), Piskáček (Cape Breton/QMJHL), Suchý (Vítkovice), Prokop (Shawinigan/QMJHL), Kajínek (Liberec), L. Martinec (Plzeň), M. Janáček (Olomouc)
Útočníci:
Voráček (Halifax/QMJHL), Frolík (Rimouski/QMJHL), Látal (Prince Edward Island/QMJHL), Bártek (Brandon/WHL), Růžička, Sklenář (oba Slavia), Kuběna (K. Vary), Strapáč, Szturc (oba Vítkovice), Květoň, Hampl (oba Třinec), Ondráček (Zlín), Semorád (Pardubice), R. Meidl (Olomouc).

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko