Hlavní obsah

První trénink stihlo jen dvanáct hokejistů

PRAHA

Jen dvanáct z pětadvaceti nominovaných hokejistů stihlo v neděli večer první trénink hokejové reprezentace, kterou čeká v úterý přípravné utkání se Slovenskem a následně druhá akce Euro Hockey Tour, Channel 1 cup.

Článek

Chyběli především hráči, jejichž kluby v čase tréninku hrály extraligová utkání. Liberečtí Krstev s Čermákem, slávisté Žižka, Červenka, Klepiš, budějovické trio Sičák, F. Novák, Hřebejk i pardubičtí útočníci Sýkora s Rolinkem se objeví s reprezentací na ledě až v pondělí, kdy budou k dispozici i poslední dva krajánci. Tenkrát z Timry a Huml z Mory totiž přiletěli v neděli pozdě večer a v pondělí se k národnímu mužstvu připojí i Ton, kterého potrápily o víkendu střevní potíže.

Bál se o Čermáka

Na ledě tréninkové haly pražské Sparty, protože hlavní ledová plocha patřila Adventním hrám, tak včera bruslili gólmani Hnilička s Mensatorem, obránci Melichar, Čáslava, Blaťák, Kutlák a útočníci Skuhravý, Kumstát, Chabada, Bulis, Marek a Irgl. „Bohužel musím akceptovat, že deset hráčů má v neděli ještě ligové povinnosti v klubech. Alespoň byli všichni v zátěži, někteří tady na tréninku a další v zápasech. Snad dorazí v pořádku, i když mám zprávy, že o Čermáka se pokoušela teplota,“ říkal kouč Alois Hadamczik. Za místo srazu určil pražský hotel Corinthia Towers, kde pro přítomné chystal videorozbor z minulé akce. Vidělo ho jen deset reprezentantů, neboť Melichar s Chabadou po nedělním příletu ze Švédska dorazili až přímo na trénink. „Ukázali jsme dobré i špatné momenty z Karjaly a řekli si něco kolem systému hry i o tom, z čeho se poučit. Kdybychom ale byli kompletní, tak by ta měla porada větší význam,“ posteskl si Hadamczik.

Není čas na souhru

O sestavě zatím moc mluvit nechtěl. „Složení jednotlivých řad vykrystalizuje až v pondělí, kdy bychom měli mít jediný trénink v kompletním složení než nastoupíme k prestižnímu duelu se Slováky. Výrazná nedělní absence v tomto směru trochu narušila přípravu, není čas na žádný nácvik,“ přiznal kouč Tradiční porci tří utkání v rámci Euro Hockey Tour tentokrát rozšiřuje úterní přátelský zápas proti Slovensku. V minulosti většinou trenéři pozvali na sraz třeba o jednu pětku víc, příležitosti dostali i nováčci a někteří hráči pak jeli po prvním duelu domů.

„Zvažoval jsem podobný krok, ale nakonec jsme nominovali zkušený kádr, kterému věříme. O zápasy se hráči podělí, ovšem zatím je přečasné říci, jakým způsobem. Počkejme, až budeme kompletní,“ naznačil s tím, že do Ruska nepoletí pardubické duo Sýkora, Rolinek.

„Pokud nezískáme výjimku, že můžeme rozšířit soupisku, nebudu ti dva hrát ani čtvrteční úvodní utkání turnaje v Praze se Švédy a využijeme je pouze proti Slovákům,“ doplnil Hadamczik. „Po velkém počtu omluvenek na Karjalu jsem ale moc rád, že zatím se musely udělat jen dvě změny v nominaci,“ připustil Hadamczik. Na první akci Euro Hockey Tour v této sezóně skončil český tým třetí, nyní by rád bojoval o triumf, jehož v evropské sérii dosáhl naposledy před pěti roky právě v Moskvě.

„Rozčiluje mě, že moji předchůdci i já jsme hodně dlouho nic neuhráli v Euro Hockey Tour, takže děláme vše pro to, aby se výsledky zlepšily. Kádr je hodně zkušený a mohl by to být dobrý tým,“ uzavřel kouč.

Nominace na přípravný zápas se Slovenskem a Channel One Cup:
Brankáři: Milan Hnilička (Ufa/Rus.), Lukáš Mensator (Karlovy Vary)
Obránci: Vladimír Sičák, Filip Novák (oba České Budějovice), Tomáš Žižka (Slavia Praha), Angel Krstev (Liberec), Josef Melichar (Linköping/Švéd.), Petr Čáslava (Čerepovec/Rus.), Miroslav Blaťák (Ufa/Rus.), Zdeněk Kutlák (Ambri Piotta/Švýc.)
Útočníci: Petr Sýkora, Tomáš Rolinek (oba Pardubice), Václav Skuhravý, Petr Kumstát (oba Karlovy Vary), Roman Červenka, Jakub Klepiš (oba Slavia Praha), Štěpán Hřebejk (České Budějovice), Leoš Čermák (Liberec), Petr Ton (Sparta Praha), Martin Chabada (Lulea/Švéd.), Jan Bulis (Chimik MO/Rus.), Jan Marek (Magnitogorsk/Rus.), Zbyněk Irgl (Jaroslavl/Rus.), Petr Tenkrát (Timra/Švéd.), Ivan Huml (Mora/Švéd.)

Reklama