Hlavní obsah

Mensator si chce první opravdový zápas v reprezentaci užít

MOSKVA

Po dvou epizodních startech musí karlovarský hokejový brankář Lukáš Mensator dál čekat na "opravdovou" premiéru v českém národním týmu. Nedočká se však ani v sobotu na Channel One Cupu v Moskvě proti Finsku, protože stejně jako v duelech se Slovenskem a Švédskem nastoupí zkušený Milan Hnilička.

Článek

Mensator bude doufat, že se mu podaří rozšířit svou dosud spíše kuriózní bilanci v neděli proti domácímu Rusku. Třiadvacetiletý bývalý juniorský reprezentant už absolvuje čtvrtou reprezentační akci, na ledě ale zatím strávil pouhých 174 vteřin.

Mensator v pátek ale ještě neřešil, zda se dočká proti Finsku, nebo případně až v neděli proti Rusku. "Ty mančafty jsou tak kvalitní, že si nevyberete. Jsem rád za to, že si, alespoň doufám, jeden ten zápas zachytám. Budu se snažit si ho co nejvíc užít," řekl Mensator v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas.

Na kontě má také dva reprezentační srazy bez odchytaného utkání. Pod trenérem Vladimírem Růžičkou byl v úvodu přípravy na mistrovství světa 2005 a pod současným koučem Aloisem Hadamczikem loni před šampionátem v Rize. Letos při srpnových zápasech s Německem dostal příležitost v tom druhém na svém domácím stadiónu v Karlových Varech na závěrečných 125 sekund a v úterý proti Slovensku po technickém přestupku Milana Hniličky nastoupil na jedno střídání.

Rady Hniličky si bere k srdci

"Já bych to ani jako zápasy nehodnotil. Byla to vždycky jen taková minutka. Ve Varech jsem tam byl přesněji přes dvě minuty a hned jsem obdržel branku. Teď jsem šel do branky na jedno střídání a shodou okolností zase v oslabení," připomněl souhru okolností. "Doufal jsem, že nedostanu znovu gól. To už by byla doopravdy kuriozita."

Až o víkendu tedy pozná, co skutečně obnáší zápas v seniorské reprezentaci se vším všudy. "Co jsem zatím odchytal v seniorský reprezentaci, to žádná zkušenost ani moc není. Na druhou stranu mi možná trošku hraje do karet, že mám na kontě poměrně dost zápasů v mládežnické reprezentaci. Jsem na čtvrtém srazu, takže mám možnost poznat kluky," podotkl karlovarský talent, který prošel téměř všemi reprezentačními kategoriemi a na kontě má i ocenění pro nejlepšího brankáře mistrovství světa do 18 let v roce 2002.

Své zkušenosti a poznatky mu bude předávat Hnilička, trojnásobný mistr světa a také člen zlatého týmu na olympijských hrách v Naganu v roce 1998. "Každé slovo, které Milan řekne ohledně příštích zápasů, se snažím vzít si k srdci. Určitě mi to hodně pomůže," řekl, že je vděčný za rady a připomínky ostříleného gólmana ruské Ufy. Velké nervozity se Mensator při svém "debutu" nebojí. "Ta zdravá nervozita bude, ale určitě už teď se na to těším a myslím, že to bude fajn," dodal.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko