Hlavní obsah

Hadamczik: Nechci nic tajit, ale musím mluvit jen obecně

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik se v pátek vrátil z inspekční cesty po zámoří. Během necelých dvou týdnů sledoval v zápasech NHL adepty pro mistrovství světa v Kanadě, konkrétní jména však odtajnit nechtěl. "Nikdo nezklamal a překvapili nás mladí," řekl mimojiné Hadamczik, jenž chce právě hlavně volné mladé hráče vyzkoušet na libereckém turnaji EHT.

Článek

Společně s manažerem Kusým jste byl na pěti zápasech NHL, co vám to přineslo?

Viděli jsme 21 českých hráčů, některé zápasy byly dobré, některé slabší, ale naši hokejisté byli zdraví a hráli slušně.

Z těch, s nimiž jste mluvil, odmítl někdo start na MS v Kanadě?

Pokud budou kluci zdraví, tak s reprezentací nikdo problémy nemá. NHL je ale nesmírně vyrovnaná, hráči se musí soustředit na závěr základní části. Nemůžeme ale počítat s Havlátem, který je znovu zraněný. A třeba Bonk loni řekl, že šanci měl dostat už v minulosti, takže u něj už to také nemá cenu.

Vyrovnanost NHL vás musí trochu štvát, ne? O některých jménech pro šampionát už jste mohl mít jasno.

Mistrovství ale začíná později, takže hráči, kteří vypadnou v 1. kole play-off nemusí pryč z Kanady. Bavme se dál, až budeme vědět, že jsou v pořádku.

Konkrétnější být nemůžete?

Loni jsem přijel z Ameriky nadšený, ale pak se najednou sedm hráčů zranilo, pět nedostalo povolení od klubu, protože hráli se zraněními. Musím mluvit jen obecně. Přístup od kluků je vstřícný, ale musíme si počkat.

Zažil jste v zámoří nějaké příjemné překvapení?

Nikdo nezklamal, ale překvapili nás mladí jako je Hanzal ve Phoenixu, který dostává hodně šancí, hrál i Tlustý v Torontu. Chceme aby všichni mladí hráči, kteří budou volní po základní části NHL, odehráli turnaj EHT v Liberci. To se týká kluků jako jsou Sobotka a Krejčí, ale i Kalus nebo třeba Plíhal.

Znamená to, že by někteří z nich mohli jet i do Quebecu?

Chceme jim dát šanci a kdo bude mít dobrou výkonnost, jet může. Olesz byl na olympiádě v Turíně a NHL hrál prvním rokem. Proč ne někdo další?

Budete chtít, aby úplně všichni hráči volní po základní části přiletěli na tréninkový kemp do Česka?

Většina poletí sem, ale budou i takoví, kteří zůstanou za mořem a připojí se později.

Vrásky vám musela přidělat výměna Hlaváče a hlavně Prospala, který hraje v životní formě. Oba šli z Tampy, která je prakticky bez šance na play-off, do silnějších klubů.

Člověk si udělá sestavu a pak ji padesátkrát hodí do koše. Počkejme si, jak bude hrát Philadelphia, zatím jsme s Prospalem ani nemluvili. Když byla stávka v NHL a všichni hráli v Česku, tak se dalo říct chceme toho a toho. Teď je to těžší. Něco se objeví na internetu a v klubu hráčům řeknou: „Ty něco slibuješ a my jsme jen tři body od play-off!“ Nechceme nic tajit, ale je to nutnost.

Reklama