Hlavní obsah

Osmnáctka přišla o zadáka Kaniu, nečekanou posilou je Jordán

PRAHA

Trenéři českého výběru hokejistů do 18 let Marek Sýkora a Zdeněk Moták definitivně rozhodli, kteří hráči dostanou důvěru na mistrovství světa první divize v Polsku v boji o návrat mezi elitu. Z nominace na poslední chvíli vypadl obránce Jakub Kania, který se zranil, v Toruni by ho však mohl nahradit Michal Jordán.

Článek

Kania, jenž měl být jedním z pilířů obrany, si poranil rameno v prvním ze dvou přípravných utkání, jež český tým sehrál v úterý a ve středu proti Slovensku. "Počítali jsme s ním a je to samozřejmě velká ztráta," řekl hlavní kouč Sýkora. Pochvaloval si naopak možnost zařadit do sestavy Jordána, kterého má k dispozici po rychlém vypadnutí Plymouthu Whalers v zámořské OHL. "Měl by přiletět snad v horizontu dvou až tří dnů," přiblížil Sýkora.

S přípravou je kouč, jenž má na šampionátu jediný cíl v podobě postupu, zatím spokojen. "Vše probíhá v dobrých podmínkách, atmosféra v týmu je dobrá a kluci se těší, až to všechno začne. Potěšily nás i dvě výhry nad Slovenskem, které je účastníkem elitní skupiny. Hráči se soustředí na to, aby se vše podařilo, pro ten postup děláme skutečně všechno," řekl Sýkora.

Přestože jeho svěřenci uspěli na slovenské půdě po výhře 3:1 a den nato slavili další vítězství 4:3, Sýkorovi ke spokojenosti přece jen něco chybí. "V průběhu zápasu tam byla určitá nevyrovnanost toho výkonu. Jedna třetina byla velmi dobrá, ale další už třeba o dost horší. Ještě nevím, z čeho to pramení, ale je možné, že v tom byly možná i zbytky únavy, neboť jsme i v posledních dnech hodně trénovali," uvedl Sýkora. Věří, že tento nešvar tým odstraní. "Na šampionátu nás čeká série pěti zápasů (v sedmi dnech), takže tam si nelze takové výkyvy vůbec dovolit," dodal.

Sýkora: Podle skautů NHL máme silný tým

Pozitiva příliš rozvádět nechtěl, ale potěšily ho reference okolí. "I podle slov skautů zámořské NHL je to silné mužstvo a hraje dobře. Je potěšitelné, že máme v týmu posily ze zámoří Dóczyho a Vincoura," pochvaloval si Sýkora. Spoléhat bude také na přesilové hry. "Mohli bychom v nich být úspěšní, podařilo se nám na ně sestavit dvě speciální formace."

Jasno dosud není o brankářské jedničce. "Pavel Francouz je v opravdu výborné formě, naopak Dominik Furch, tam je to teď o něco slabší. Nechci se však v tomto ohledu nijak unáhlit, takže s definitivním rozhodnutím ještě počkám po trénincích, které nás čekají," řekl Sýkora. Jako třetí gólman cestuje s týmem Filip Novotný.

Zkušený trenér připravuje tým nejen po čistě hokejové stránce. "Připravujeme hráče na všechny možné okolnosti a situace, které nás mohou potkat; od kvality ledu a kabiny, zpoždění tréninku a jiné věci, s nimiž se třeba hráči dosud ani nesetkali. Říkáme jim, že jsme v tom všichni, takže se nesmíme nechat vytočit jakoukoliv banalitou," zdůraznil Sýkora. "Mluvil jsem o tom s jedním Švýcarem, který byl u týmu ještě před jejich postupem mezi elitu, takže víme, co všechno nás může potkat, a snažíme se na to být náležitě připraveni, aby nás nic nerozhodilo," dodal Sýkora.

Po krátkém volnu se tým znovu sejde v pátek večer v Kravařích, v sobotu a v neděli jsou na programu tréninky. V pondělí čeká osmnáctku dlouhá cesta autobusem do polské Toruně a od 18:00 pak v dějišti šampionátu první trénink. V úterý přijde na řadu první oficiální trénink účastníků celého turnaje a ve středu 2. dubna se proti mladým Čechům postaví jako první sok Litva.

Nominace:
Brankáři: Pavel Francouz (Plzeň), Dominik Furch (Slavia Praha), Filip Novotný (Sparta Praha, náhradník),
obránci: Matěj Stříteský, Václav Čejka (oba Litvínov), Jan Rutta (Plzeň), Radko Gudas (Beroun), Martin Rohan (Karlovy Vary), Michal Kempný (Skalica/Slov.), Milan Dóczy (Owen Sound/OHL), Michal Jordán (Plymouth/OHL),
útočníci: Tomáš Kubalík, Jan Kovář, Jan Stránský (všichni Plzeň), Robert Kousal, Filip Stoklasa (oba Pardubice), Jaroslav Hafenrichter, Tomáš Doležal (oba Slavia Praha), Roman Horák, Aleš Ježek (oba České Budějovice), Dominik Pacovský (Sparta Praha), Ondřej Palát (Vítkovice), Zdeněk Okál (Zlín), Tomáš Vincour (Edmonton/WHL).
Program týmu ČR na MS první divize v Polsku:
Středa 2. dubna: ČR - Litva (16:30),
čtvrtek 3. dubna: ČR - Polsko (20:00),
sobota 5. dubna: ČR - Ukrajina (20:00),
neděle 6. dubna: ČR - Kazachstán (20:00),
úterý 8. dubna: ČR - Slovinsko (16:30).

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko