Hlavní obsah

Vak: Reprezentaci beru jako náplast, že nebojuji o titul

PRAHA

Osm hokejistů, jimž sezóna skončila sedmou porážkou v semifinále play off, se v neděli připojilo k hokejové reprezentaci chystající se na MS. Z Liberce dorazili Pinc, Krstev, Zíb, Čermák, z Českých Budějovic pak Sičák, Kotrla, Vak a Veselý. "Nominace mě letos hodně překvapila," řekl třicetiletý debutant Tomáš Vak.

Článek

Zatímco národní tým hrál na Vysočině dvě přípravná utkání s Bělorusy, oni ještě vstřebávali zklamání z vyřazení. „Věřili jsme, že máme na finále, a veliká škoda, že se to nepovedlo. Sezónu jsme uzavřeli na radnici setkáním s fanoušky, pak jsem odjel odpočívat na pár dnů domů do Litvínova. Reprezentační pozvánka mi udělala radost,“ řekl gólman Marek Pinc.

„Po tom velikém zklamání v lize se budu snažit o zlepšení nálady v národním mužstvu. Je to i vlastně možnost prodloužit si sezónu,“ doplnil obránce Vladimír Sičák. Třicetiletý Tomáš Vak je jediným debutantem v mužstvu pro nadcházející duely se Švýcarskem. „Před pěti lety jsem už byl na reprezentačním soustředění, ale do zápasu jsem nezasáhl. Nominace mě letos hodně překvapila. Reprezentaci beru jako určitou náplast za to, že nemohu hrát o titul,“ říkal útočník, jenž pár minut finálové série viděl v televizi. „Přišlo mi ale líto, že u toho nemůžeme být.“

Hráči, kteří patří ke špičce v extralize, vědí, jak je to s jejich nadějemi pro šampionát. „Mistrovství se letos koná v Kanadě a převahu budou mít hráči z NHL, ale o svou šanci se budu bít,“ slibuje Leoš Čermák.

„Doplnili jsme kádr o hráče Liberce a Budějovic, o nichž si myslíme, že mají svou kvalitu. Když předvedou dobrý výkon, mohou se udržet v mužstvu i pro liberecký díl Euro Hockey Tour. Přestože na šampionátu využijeme dost zámořských posil, bude v konečné nominaci i prostor pro hráče z Evropy. Prosadit se mohou především ti, kteří obstojí v kontaktním hokeji na užším kluzišti,“ připomíná kouč Alois Hadamczik i rozměry hrací plochy v Quebeku.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko