Hlavní obsah

Z NHL bude reprezentaci na MS zdobit hlavně defenzíva

PRAHA

V noci z neděle na pondělí skončila základní část NHL a řada českých hokejistů ve službách zámořských týmů má po sezóně. Někteří z nich však ještě mohou pomoci české reprezentaci na mistrovství světa, které začne v Kanadě za necelý měsíc. Ale už nyní může trenér národního týmu Alois Hadamczik počítat s velkými jmény, především s obranou může být určitě spokojen.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejoví bratři Tomáš (vlevo) a František Kaberleovi.

Článek

Hráči jako Pavel Kubina, Jan Hejda, nebo bratři František a Tomáš Kaberleové jsou sami o sobě zárukou kvality. Navíc může Hadamczik počítat i s Radkem Martínkem z New York Islanders a Filipem Kubou z Tampy, u beka Phoenixu Zbyňka Michálka jsou ještě nejasnosti ohledně stavu jeho zraněného zápěstí.

Nejistota u Vokouna, nabízí se Lang

Zdravotní potíže mohou vystavit stopku i očekáváné brankářské jedničce Tomáši Vokounovi z Floridy. „Slyšel jsem o podezření na kýlu, což zvyšuje nejistotu ohledně brankářského postu. V pondělí jde na podrobné vyšetření a večer mu mám volat, pak snad budeme moudřejší,“ řekl ustaraně kouč.

Potíže mají i čeští spoluhráči Vokouna z Floridy. Radek Dvořák musí na operaci ramene, Rostislav Olesz má velké potíže s rukou. Kamilu Krepsovi chce národní tým vyjednat, aby nemusel pokračovat ve farmářském týmu, stejně jako u Jiřího Tlustého z Toronta nebo brankáře Atlanty Ondřeje Pavelce. Najisto už trenér nemůže počítat s Alešem Hemským, jenž má po trablech se zápěstím potíže i s kolenem, už delší dobu se ví o neúčasti Martina Havláta.

Přesto by z týmu Chicaga jeden útočník národní tým mohl posílit, a to sedmatřicetiletý Robert Lang. „Pokud bude zdravotně v pořádku, tak by ještě chtěl reprezentovat. Během týdne si zavoláme," prohlásil Hadamczik, jenž napevno počítá s dvojicí z Phoenixu Martin Hanzal, Radim Vrbata a Alešem Kotalíkem z Buffala.

Nabízí se ještě útočník New York Islanders Josef Vašíček a pochopitelně kapitán reprezentace z posledních šampionátů David Výborný z Columbusu. Na jejich potvrzení ještě stavitelé českého týmu čekají, stejné je to i u Jiřího Novotného z Columbusu.

Hokejisté z NHL volní pro českou reprezentaci:
Přislíbili účast:
obránci: Tomáš Kaberle (Toronto), Jan Hejda (Columbus), Filip Kuba (Tampa Bay), Radek Martínek (N.Y. Islanders), Ladislav Šmíd (Edmonton), František Kaberle (Carolina), útočníci: Radim Vrbata, Martin Hanzal (oba Phoenix), Aleš Kotalík (Buffalo)
Není jasno:
brankář: Ondřej Pavelec (Atlanta), obránce: Rostislav Klesla (Columbus), útočníci: Kamil Kreps (Florida), Jiří Tlustý (Toronto), Josef Vašíček (N.Y.Islanders), David Výborný (Columbus), Jiří Novotný (Columbus)
Nejistý zdravotní stav:
brankář: Tomáš Vokoun (Florida), obránci: Pavel Kubina (Toronto), Zbyněk Michálek (Phoenix), útočníci: Robert Lang (Chicago), Rostislav Olesz (Florida)

Reklama