Hlavní obsah

O Vokounově startu mistrovství světa se rozhodne až za dva týdny

FLORIDA/PRAHA

Až během dvou týdnů by měo být jasno o tom, zda branku české hokejové reprezentace na mistrovství světa v Kanadě bude hájit Tomáš Vokoun. Opora zámořského celku Florida Panthers má problémy s tříselnou kýlou a lékaři gólmanovi nařídili čtrnáctidenní klid. Poté se rozhodne, zda bude moci světový šampión z Vídně 2006 startovat na turnaji v Quebeku, nebo bude muset na operaci.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Takhle Tomáš Vokoun (vlevo) slavil s náhradním gólmanem Adamem Svobodou titul ve Vídni. O účasti brankáře Floridy na MS v Kanadě bude jasno do dvou týdnů.

Článek

"Momentálně se to dá dost těžko odhadnout. Nikdy jsem nic podobného neměl a ani neznám nikoho, kdo měl podobné problémy. Lékaři mi nařídili klid a pak se uvidí. Buď mistrovství, nebo operace," řekl Vokoun v telefonickém rozhovoru ČTK.

Zdravotní problémy jej provázely již delší dobu. Původně si ale myslel, že se jedná o třísla. "Postupně se to ale zhoršovalo. Problémem je fakt, že do břicha nikdo nevidí," uvedl jedenatřicetiletý gólman, který kvůli obtížím nedochytal ani poslední zápas Panterů v NHL.

Hrozba chirurgického zákroku komplikuje Vokounovu pozici v klubu. V případě operace by jej čekala dokonce až tříměsíční pauza, takže by přišel o letní přípravu. "A to by se moc Floridě nelíbilo," uvedl bývalý hráč Kladna a Znojma. Jeho současný zaměstnavatel nechce v žádném případě riskovat, že by Vokoun nebyl stoprocentně připravený na příští soutěžní ročník.

Hadamczik nenaléhal

Nyní čeká Vokouna čtrnáct dní nicnedělání, úplný odpočinek a poté lékařské vyšetření, po kterém se rozhodne, zda se připojí k reprezentačnímu týmu. To také sdělil kouči národního týmu Aloisi Hadamczikovi. "Mluvil jsem s ním a dohodli jsme se, že si zavoláme za dva týdny. Nyní si ale bude připravovat plány i beze mně," dodal Vokoun.

Hadamczik v minulosti několikrát zopakoval, že start účastníka olympijských her v Turíně 2006, Světového poháru 2004 a tří mistrovství světa je pro něj prioritou. Žádný nátlak ale na hráče prý nevytvářel. "Určitě má zájem, abych startoval. Nenaléhal na mě ale, rozumí situaci. Je to mimo jeho i moji kontrolu," uzavřel Vokoun, který si ani netroufl procentuálně odhadnout šanci, že na letošním MS nastoupí.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko