Hlavní obsah

100 let hokeje: Za osm měsíců stihli třikrát ohromit svět

PRAHA

Od února do září památného hokejového roku 1976 startoval československý tým na třech velkých akcích – olympiádě v Innsbrucku, mistrovství světa v Katovicích a premiérovém ročníku Kanadského poháru. A všude klepal na zlatou bránu.

Článek

„Půl roku jsme měli neskutečnou fazónu, forma se nás držela jako klíště,“ řekla bývalá opora národního týmu Vladimír Martinec. Už při zimní olympiádě mužstvo trenérů Karla Guta a Jána Staršího předvedlo, že tento rok bude v jeho režii. Ačkoli sestavu krutě decimovala chřipková epidemie a některé zápasy dohrávalo 13 hráčů, ačkoli byl kvůli údajnému dopingu Františka Pospíšila kontumován zápas s Polskem, chybělo v zápase se Sovětským svazem jen pět minut, aby se naše mužstvo mohlo honosit titulem olympijských vítězů. „Sudí nám nesmyslně vyloučil hráče a v oslabení jsme dostali gól. Když si na to vzpomenu, tak mě to ještě dnes zamrzí,“ prohlásil Martinec.

Reparát ale se spoluhráči zvládli na jedničku. Na dubnovém MS v Katovicích ztratili jediný bod v duelu se Sověty. Ti předtím senzačně podlehli Polákům, které přitom československé mužstvo spláchlo 12:0…

Základem skvělých výsledků byla výborná parta, nad kterou bděli ostražití trenéři. „Gut byl takový rozvážný kouč, Jáno Starší zase výbušnější povaha,“ vzpomínal ostrostřelec Milan Nový. „Ale disciplína být musela a taky byla. Po zápase nám povolili jedno pivo a šup na kutě,“ řekl Martinec. I když... „Jednou jsme rozčílili i pana Guta. Byli jsme na dlouhém soustředění v Tatrách, tak jsme vyrazili na víno. No a trenéři se toho nějak domákli,“ usmíval se Nový.

Skvělým vyvrcholením výjimečného období byl premiérový ročník Kanadského poháru, kde československé mužstvo předvedlo, že má i na zámořské profesionály. „Kanada nás sice ve finále porazila, ale od té doby nás už začala uznávat,“ připomněl průkopnickou roli tehdejšího mužstva Martinec.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články