Hlavní obsah

Reprezentačnímu nováčkovi Salákovi ve Finsku k pozvánce gratulovali

Den před zápasem v Kuopiu zjistil, že je poprvé v kariéře nominován do reprezentace. Kouč Vladimír Růžička gólmana finského TPS Turku Alexandera Saláka povolal na moskevský Channel One Cup. V Kuopiu pak jednadvacetiletý brankář prožil chmurné chvilky. Za údajné napadení rozhodčího byl vyloučen do konce utkání, navrch ještě od disciplinárky vyfasoval stopku na dalších pět zápasů. Ve finské lize tak má až do 10. ledna příštího roku padla. Spravit chuť si tak chce právě v reprezentaci.

Článek

Jak přesně se celý incident seběhl?

Jel jsem za bránu rozehrát puk, kde mě protihráč po kontaktu s obráncem podrazil. Přihrávku jsem tak poslal přímo soupeři, který dal do opuštěné branky gól. Rozčílil jsem se a chtěl, aby mi to rozhodčí vysvětlil. Do toho se přimotal čárový, tak jsem ho odstrčil. To bylo všechno.

Byl jste překvapený, když vám rozhodčí udělili trest do konce utkání?

Já jsem vůbec nevěděl, za co jsem byl vyloučený. Ten kontakt jsem si neuvědomoval. Až spoluhráči v šatně mi řekli, za co jsem to dostal.

Čekal jste, že vám disciplinárka vyměří tak tvrdý trest?

Každý mi říkal, ať si z toho nic nedělám, ať dám hlavu vzhůru. Že dostanu jeden zápas. Druhý den se mluvilo o dvou třech, nakonec to bylo pět zápasů natvrdo. Bohužel s tím nic neudělám.

Jak jste se o trestu dozvěděl?

Nikdo po mně nic nechtěl, na disciplinárce jsem nebyl. Volal mi manažer, který mi to oznámil. Mezi chlapy se mi něco takového stalo poprvé.

Jaká byla reakce vedení?

Generální manažer mi řekl, že ví, že za tím nebylo nic zlého, že jsem to neudělal schválně. Nic mi nezazlívali, naopak mě podpořili.

Jaký vás nyní čeká režim, když nemůžete chytat?

Dostal jsem volno, takže přes Vánoce může zůstat déle doma. To si užiji, budu s rodinou. Pak nastane čtrnáct dní tvrdé práce. Budu se snažit na sobě zapracovat a až ostatním budou v únoru a březnu docházet síly, budu připravený.

Turku je v tabulce jedenácté. Je se současným postavením vedení spokojeno?

Když jsem tam šel před rokem, hned bylo řečeno, že fanoušci byli z devadesátých let zvyklí na úspěch. Teď se ale staví nový tým, ve kterém je spoustu mladých kluků. Měli jsme hodně špatný start, dlouho jsme byli poslední, ale teď se nám začalo dařit, posbírali jsme hodně bodů. Snad to bude pokračovat.

V české nejvyšší soutěži jste sice neodchytal jediné utkání, ale kdybyste ji měl srovnat s tou finskou, jak by to vypadalo?

Jak říkáte, českou ligu jsem nechytal, takže bych to nechtěl hodnotit. Ale finská liga je důrazná, hraje se po rozích. Podobá se kanadskému stylu.

Jak na vaší pozvánku do reprezentace reagovali spoluhráči?

Když jsem byl poprvé v širší nominaci na Karjalu, tak se vyptávali. Teď mi všichni gratulovali.

Musel jste něco šoupnout do klubové kasy?

Budu muset. I za ten trest budu šoupat hodně. Asi budu v novém roce bez peněz.

Po osobní stránce vám angažmá na severu Evropy vyhovuje?

Je to tam hodně klidné, nemám vlastně žádné starosti. Je o mě skvěle postaráno, krom hokeje nemám co na práci.

Jak se tedy zabavujete?

Je tam se mnou přítelkyně, jdeme na procházku. Má taky dva malé psy. Volného času je spousta.

Nemrzí vás, že v Turku nepůsobí žádní další čeští hokejisté?

Mrzí nemrzí. Je mi to jedno. Kluci finský jsou docela kamarádští. V tom není problém.

Finsky jste se už naučil?

To, co jsem se naučil, moc publikovatelné není. Nějaké věci jako pozdrav a „jak se máš?“ umím. Základy zvládám, ale jazyk je docela složitý. Navíc tam není tlak, abych se ho učil, všichni kluci mluví perfektně anglicky.

Úřední jazyk v kabině je tedy angličtina?

Trenér většinou všechno říká finsky. Ale já mám v bráně pořád ten samý úkol. Zastavit všechny puky. Takže taktiku ani nepotřebuji.

Byl jste před prvním vstupem do kabiny národního týmu nervózní?

Ani ne. Spíš jsem se těšil, že poznám nové hráče.

Znal jste některého ze spoluhráčů?

Davida Květoně, se kterým jsem byl v juniorském nároďáku. Z televize a novin je znám vesměs všechny. Jen ne oni mě.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko