Hlavní obsah

Na debakl musíme zapomenout, shodli se čeští juniorští hokejisté

OTTAWA

Krutou lekci dostali juniorští hokejoví reprezentanti v úvodním utkání na mistrovství světa do dvaceti let. V duelu s Kanadou inkasovali osm branek, ve všech herních činnostech proti zámořskému soupeři zaostali. Před dalším soubojem s týmem USA, se kterým se utkají v pondělí v 1:30 SEČ, je jim jasné, že se musí výrazně zlepšit a na úvodní debakl pokud možno rychle zapomenout.

Článek

Prvních pět branek inkasoval brankář Tomáš Vošvrda, který dostal přednost před Dominikem Furchem, jenž jej ale v polovině zápasu vystřídal. "Největší rozdíl byl v proměňování přesilovek, ve kterých Kanaďané vstřelili dvě úvodní branky," řekl Vošvrda novinářům po utkání.

Další rozdíl mezi oběma týmy byl podle něj v pohybu. "Byli jsme na utkání dobře připraveni, správně nahecováni. Musíme se po tomto debaklu otřepat a zlepšit se. Musíme náš výkon otočit a hrát úplně jinak," uvedl devatenáctiletý brankář. Podle něj utkání výrazně ovlivnila první branka Kanady v čase 19:57. "Dostali jsme gól a jakoby se sesypali. To se nesmí stávat. Musíme se polepšit a říci si něco v šatně," poznamenal Vošvrda.

Prvních deset minut podle něj bylo z české strany dobrých. "To byla Kanada stáhnutá, asi čekala, co budeme hrát," řekl Vošvrda, jenž v utkání odchytal 33 minut a lapil sedmnáct střel soupeře.

V úvodní dvacetiminutovce jej mrzela nevyužitá šance Vladimíra Růžičky, jenž v tísni bekhendem nedokončil samostatný únik. "To byla škoda. Potom měla Kanada dvě tři šance, které jsme spolu s beky vyřešili. Pak jsme ale inkasovali a dostali tím soupeře na koně," smutně konstatoval Vošvrda.

Nyní se musí čeští hráči rychle otřepat. "Musíme zapomenout na zápas s Kanadou a být v dalších zápasech daleko lepší. Jinak to nejde, protože jinak tady nemůžeme uspět," doplnil gólman.

Diametrální rozdíl v přesilovkách

Podle kapitána Davida Šticha byl největší rozdíl mezi týmy v přesilovkách. Zatímco Kanada využila dvě, Češi se v nich neprosadili, dokonce ani nedostali sebevědomého soupeře pod výraznější tlak.

"Kanada byla dvě minuty v našem pásmu, my jsme se tam naopak ani pomalu nedostali. Měli jsme možná dvě tři střely v přesilovce, oni v nich skórovali do prázdné brány po výborných kombinacích," uvedl Štich. I on souhlasil s tím, že pro vývoj zápasu byl důležitý první gól tři sekundy před koncem první dvacetiminutovky. "Nechali jsme se zbytečně dvě minuty před koncem první třetiny vyloučit a vstřelený gól je dostal na koně. Branka jim jen pomohla," konstatoval Štich.

Hru musejí zjednodušit a ponaučit se z chyb

Čeští hráči podle něj nemohli pokračovat ve "svém" hokeji z první třetiny. "Čekali jsme, že to bude 0:0. Bohužel to tak nebylo, oni nastoupili do druhé třetiny, ve které rozhodli zápas," uvedl kapitán.

Nejdůležitější podle něj je, aby se čeští hráči z nepovedeného utkání poučili. "Máme před sebou další tři zápasy. Víme, co hrát a co ne. Musíme hrát na tomto kluzišti úplně jinak. Nesmíme si dávat tak dlouhé přihrávky, nesmíme chodit jeden do dvou, musíme hrát daleko jednodušeji a ponaučit se z chyb, které jsme udělali," řekl důrazný zadák.

Receptem na úspěch by podle něj měl být zámořský styl hokeje. "Proti Kanadě jsme dělali zbytečné chyby, moc jsme kličkovali na modré čáře. Musíme hrát jednoduchý hokej jako Amerika s Kanadou. Jedna dvě přihrávky, nahodit to a jít za pukem," uvedl Štich.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko