Hlavní obsah

Platilovy horory - utržený výtah, vytažená pistole a zpackaný zákrok lékařů

PRAHA

Normální člověk by tolik hrůzostrašných příhod nezažil za celý svůj život. Reprezentační obránce Jan Platil to „stihl“ během necelých dvou let. Utržený výtah, přepadení na ulici, kvůli infekci v operovaném rameni málem zemřel. „Život teď beru jinak,“ přiznává po děsivých zkušenostech metrákový zadák, který v současnosti obléká dres ruského Traktoru Čeljabinsk.

Článek

Nepříjemné chvilky si statný obránce prožil v lednu letošního roku, kdy se zrovna ze svého bytu v Čeljabinsku chystal na zimní stadión. Jeho cesta ovšem skončila ještě dřív, než pořádně začala. V prvním patře se s ním utrhl výtah a následoval volný pád do přízemí. „Tak strašné to ale nebylo. Horší spíše bylo čekání na pomoc.“

Té se mu dostalo až po dvou hodinách. Zdaleka ještě ovšem vyhráno neměl... „Přišel frajer a říká: Já nemám nářadí. Tak zase na hodinu zmizel,“ popisuje Platil netradiční událost a dodává, že Rusové si s pečlivou prací příliš hlavu nedělají. Spíše vše odfláknou. I přesto dnes služby výtahu dennodenně využívá. „Všechno je v pořádku. Bydlím v sedmém patře, přeci nebudu chodit pěšky,“ usměje se obránce, který působil i ve finském Lukko Rauma, nebo ruských klubech CSKA Moskva a Chabarovsk.

Při šarvátce na něj vytáhli pistoli

Když má říct, jestli je to jeho nejhorší zážitek z Ruska, okamžitě zakroutí hlavou. „Výtah nebyl nic strašidelného, jsou i horší věci,“ překvapuje Platil a chvíli se zdráhá zacházet do podrobností. Nakonec ale povolí. „Minulý rok jsme se dostali do šarvátky a frajer na mě vytáhl pistoli. Řekl, že mi prostřelí kolena. V ten moment jsem toho moc dělat nemohl, navíc jsem ještě tenkrát neuměl rusky,“ ošívá se ještě teď hrůzou.

I z tohoto incidentu nakonec obránce, který příští týden oslaví šestadvacáté narozeniny, vybruslil se zdravím. „Jeden kamarád to nakonec pohasil a šli jsme domů. Kamarádův děda byl navíc ministrem dopravy, tak se o to postaral. Nebylo to nic příjemného. Takové je ale Rusko,“ zachovává si nadhled. Scénka vystřižená jako z akčního hororu jej ale zákonitě vystrašila. „Další dva měsíce jsem radši nevycházel, bál jsem se.“ To ovšem zdaleka nebylo to nejhorší, co Platila potkalo...

Kvůli operovanému ramenu málem umřel

V létě v Čechách podstoupil artroskopii ramene. Při poměrně běžném zákroku se mu ale do místa zákroku dostala infekce a Platilovi ochrnula pravá ruka. „Doktor mi ale řekl, že je to dobrý. Že jsem jen opuchlý.“ Platila ale názor českých mediků příliš neuspokojil, odletěl proto do Ameriky, kde okamžitě zamířil do nemocnice. „Během dvou hodin jsem byl na operačním sále,“ popisuje, jak věci nabraly rychlý spád.

„Doktoři mi naznačili, že mi to rameno mohou uříznout. Pokud by se mi totiž infekce dostala do krve, do dvou dnů bych mohl být mrtvý.“ Okamžitě si uvědomil, jak závažným zdravotním problémům čelí. Není divu, že byl pořádně vyděšený. „Do smíchu mi moc nebylo. Málem jsem umřel. Lékaři mi zachránili život,“ děkuje na dálku lidem v bílých pláštích. Od těch českých už by se operovat nenechal. „To určitě ne,“ zakončuje Platil a doufá, že vše nepříjemné si již vybral.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko