Hlavní obsah

Štěpánek proti Švédům uspěl, dostane další příležitost

LIBEREC

Nastoupil teprve ke druhému mezistátnímu utkání v kariéře, ale i proti úřadujícím olympijským vítězům ze Švédska si udržel neporazitelnost. Brankář Jakub Štěpánek dlouho držel střelce soupeře na uzdě a také jeho zásluhou vstoupila hokejová reprezentace do turnaje v Liberci vítězně. I proto si na severu Čech zachytá ještě jeden zápas a jeho šance na start na mistrovství světa vzrůstají.

Článek

"Chytal velice dobře a jistě. Určitě dostane šanci ještě na jedno utkání," prohlásil na Štěpánkovu adresu po čtvrtečním zápase hlavní kouč národního týmu Vladimír Růžička. To ovšem až poté, co už s novináři mluvil sám Štěpánek, který netušil, zda si v Liberci ještě zachytá.

"Jsem rád, že jsem odchytal dva zápasy a oba jsme vyhráli. Kdyby to tak pokračovalo, tak bych se určitě nezlobil. Ale uvidíme, jestli se do brány ještě vůbec dostanu," tvrdil s pokorou vítkovický gólman, jenž proti Švédům několikrát skvěle zasáhl. "Nejvíc mi zatrnulo ve druhé třetině po těch dvou brejcích. Ale naštěstí mě trefili...," pokračoval skromně Štěpánek.

Potil se víc než na Kubě

Do branky národního týmu se postavil teprve podruhé, po přípravě v Německu ale poprvé před vlastními fanoušky. "Byl jsem ze startu trochu nervózní, ale jak jsem si sáhl na puk, tak už to bylo v pohodě. Snažil jsem se nemyslet na to, že je to reprezentační zápas. Doufám, že se mi povedlo zachytat docela dobře," tvrdil.

Touhle dobou si Štěpánek mohl užívat plánovanou dovolenou na Kubě, namísto toho se místo pod tropickým sluncem stále potí v brankářské výstroji. "Na dovolence bych se asi tolik nepotil, tam bych nebyl pod takovým tlakem," usmíval se 22letý gólman. "Ale jsem hrozně rád, že tu můžu být. Je to pro mě obrovská zkušenost. Snažím se podávat co nejlepší výkony a zatím to zaplaťpánbůh vychází. A mistrovství světa? To by bylo krásné. Ale s tím moc nepočítám," zůstává při zemi.

Pro talentovaného brankáře měli však i hvězdnější spoluhráči jen slova chvály. "Zaslouží absolutorium. Chytal výborně, byl jistý, mužstvo podržel. Slyšel jsem, že výborně chytal už v té přípravě v Německu. Já ho moc neznám, ale z extraligy jsem o něm slyšel jen samé dobré věci a potvrdil to," řekl kapitán týmu Petr Čajánek.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko