Hlavní obsah

Švédsko - Česko 4:3Hokejisté nezvládli ve Švédsku druhou třetinu a prohráli 3:4

PRAHA

Nevydařená druhá třetina připravila české hokejisty o šanci na úspěch v prvním utkání na turnaji Karjala proti Švédsku. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky ve čtvrtek prohráli v Jönköpingu s domácí reprezentací 2:4 a nenavázali na tři výhry z prvního klání seriálu Euro Hockey Tour v Karlových Varech. Seveřané ve druhé části vstřelili v rozmezí 204 vteřin tři góly.

Foto: Jonas Ekstromer, Reuters

Český hokejista Tomáš Kůrka před švédským brankářem Livem

Článek

O dvě české branky se postaral Jaroslav Bednář, třetí přidal Marek Kvapil.

Český tým vstoupil do utkání v Kinnaps Areně, ve které v minulosti se Švédy třikrát prohrál, aktivně. Již po půl minutě se do šance dostal Bulis, Livovu branku ale přestřelil. Hostující tým byl za aktivitu přesto odměněn. V páté minutě otevřel skóre po přečíslení dva na jednoho Bednář, jemuž nezištně přihrál Červenka. Opět tak zafungovala slávistická spolupráce z minulé sezony.

Domácí se také tlačili před Mensatora a diváci, kterých díky ohlášenému návratu Forsberga do reprezentace přišlo více než pět tisíc, viděli řadu zajímavých momentů před oběma brankami. Ve 12. minutě se dočkali vyrovnání, když karlovarského gólmana překonal důrazně dorážející Nordgren.

Švédové potrestali vyloučení Melichara

Při následném Kumstátově vyloučení se mohli Seveřané dostat do vedení. Českou čtveřici uzavřeli do obranného pásma, druhý gól ale nepřidali. V závěru první třetiny podobně dopadla i premiérová česká přesilová hra. Tým kouče Růžičky se však díky početní převaze dostal opět do hry a byl nebezpečný i ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě.

Ve 25. minutě však byl vyloučen Melichar, Švédové využili střídání soupeře ke vstřelení druhé branky a následně zcela ovládli hru. Rychlé kombinace dělaly českému mužstvu velké problémy a Mensator nestíhal "hasit" jednu nebezpečnou šanci za druhou. Ve 29. minutě přesto v rozmezí 53 vteřin dvakrát inkasoval. Nejprve ho po krásné kombinaci překonal nejproduktivnější hráč KHL Weinhandl a poté po dalším rychlém protiútoku Widing.

Růžička se snažil zastavit nápor domácích oddechovým časem, i po něm ale pokračovaly švédské šance. Pátý gól mohl přidat Axelsson, v závěru druhé třetiny na sebe upozornil i pozvolna se rozehrávající Forsberg. Na začátku třetí části mírně zdramatizoval zápas tvrdou střelou Bednář a jeho spoluhráči se poté snažili přiblížit se soupeři na rozdíl jediné branky, což se jim podařilo zásluhou Kvapila v 57. minutě. Vyrovnat se jim nepovedlo ani v závěrečné minutové power play. Švédové si tak připsali první výhru v normální hrací době v letošním seriálu.

Karjala Cup on-line na Sport.cz:
Švédsko - ČR 4:3 (1:1, 3:0, 0:2)ON-LINE
Branky a nahrávky: 12. Nordgren (Nilson, Berglund), 26. Nilson (Mag. Johansson, Liv), 29. Weinhandl (Thörnberg, Davidsson), 29. Widing (Omark) - 5. Bednář (Červenka, Rolinek), 42. Bednář (Červenka), 57. Kvapil (Hubáček, Vašíček). Rozhodčí: Kadyrov, Bulanov (oba Rus.) - Dahmén, Källin (oba Švéd.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 5403.
Švédsko: Liv - Akerman, Ragnarsson, Mag. Johansson, Hedman, Timander, Bäckman, Ölvestad, Persson - Weinhandl, Davidsson, Thörnberg - Widing, Harju, Omark - Nordgren, Nilson, Berglund - Axelsson, Zackriksson, Forsberg. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Česká republika: Mensator - Rachůnek, Melichar, Němec, Blaťák, Kutlák, Mojžíš, Krstev, Čutta - Kumstát, Hudler, Bulis - Bednář, Červenka, Rolinek - Brendl, Vašíček, Hubáček - Kůrka, Novotný, Kvapil. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Tabulka EHT:
1.Česko4210113:88
2.Rusko4112012:127
3.Švédsko4110213:195
4.Finsko4101213:124

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko