Hlavní obsah

Hadamczik: Nebojím se té práce, určitě využiju i dřívější zkušenosti

PRAHA

Po dvouleté pauze se vrací na střídačku české hokejové reprezentace Alois Hadamczik. Staronový kouč nechce po svém jmenování do funkce mluvit o satisfakci a je si vědom, že trenér národního týmu se hodnotí podle výsledků. "Beru to jako ocenění mé práce i vyslovení důvěry a už jsem trochu netrpělivý, jak a čím začnu. Už řeším složení realizačního týmu," tvrdí Hadamczik.

Článek

Vnímáte návrat na reprezentační střídačku jako určité zadostiučinění?

Reprezentace je úplně největší pocta, které se může trenér dočkat. Nebojím se té práce a nestydím se to říkat nahlas. Věřte mi ale, že jsem před tím pondělním jednáním výkonného výboru dokázal být nad věcí. Volbu beru jako ocenění mé práce i vyslovení důvěry a už jsem trochu netrpělivý, jak a čím začnu.

Jaký tedy bude váš první krok ve funkci?

Už řeším složení realizačního týmu. Bavím se o tom i s lidmi z vedení svazu, poslouchám jejich názory a utvářím si nějakou představu. Reprezentační trenér musí umět komunikovat, a ne bouchat do stolu, že vše bude podle něj. Rád bych se ještě během léta potkal s určitými hráči a nastínil jim, jak by mohla reprezentace fungovat.

Vyrazíte se podívat i na květnové mistrovství světa do Německa?

Určitě pojedu, ale nebudu se tam nikomu plést, spíš chci jen tak pozorovat.

Zužitkujete předchozí zkušenosti u národního týmu?

Samozřejmě že mně ty tři roky hodně daly, veškeré dřívější zkušenosti určitě využiju. Každý trenér udělá dobré věci i chyby a jde jen o to, co si z toho vezme.

Jaké jste si vyvodil závěry?

Snad jsem veřejnost přesvědčil, že ač jsem nehrál hokej na vrcholové úrovni, mohu vést reprezentaci a jsem třeba pyšný na to, že se mi v předchozím působení povedlo do týmu zapracovat takové borce jako Plekance, Rolinka, Krejčího či Fleischmanna. Rád bych objevil i další.

Česko už ale čeká čtyři roky na medaili z velké akce, kudy z té krize ven?

U mládeže je to horší, ale u dospělých bych ještě nemluvil o krizi. Vidím pořád hodně dobrých hráčů, trenér národního týmu má povinnost dát jim šanci.

Necítíte ale tlak výsledků?

Trenér reprezentace se u nás hodnotí jen podle výsledků, na ty fanoušci čekají. U národního týmu máte šanci vybrat si podle kvality hráče, s nimiž budete pracovat, i když pro mistrovství světa vás trochu omezuje dění v play off NHL. Budu se i přesto snažit poskládat co nejlepší tým a dostat z hráčů maximum.

Jenže co s tím, když se zase sejde spousta omluvenek?

Hráči mají i právo na omluvenku, když jsou unavení, a většinou za tím nestojí kouč. Oni tolik neřeší, kdo nároďák vede, prostě buď jedou, nebo nejedou. Všichni v kabině ale potřebují jasně slyšet, co od nich čekáte, a trenér zase musí vnímat myšlení hráčů i působit na ně. Chci do hry národního mužstva dostat emoce i týmovou soudržnost, a když k tomu přidáme góly, můžeme z těch bitev vycházet zase vítězně.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko