Hlavní obsah

Hokejisté si v generálce na MS poradili s Běloruskem, dvakrát skóroval Hubáček

PRAHA

S vítěznou náladou odletí česká hokejová reprezentace na nadcházející mistrovství světa do Německa. Den před svým odletem na šampionát si v přípravě poradila s Běloruskem 5:2, dvakrát se na ledě pražské O2 Areny prosadil Petr Hubáček, další góly zařídili Kvapil, Vampola, a Červenka. Český tým vstoupí do světového šampionátu v neděli zápasem s Francií.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čeští hokejisté se radují z vítězství nad Běloruskem.

Článek
Fotogalerie

V domácí brance nastoupil Tomáš Vokoun a překvapivě měl zpočátku více práce při střelách Stasenka a Meleška. Lehko mu nebylo ani při vyloučení Nováka a těsně po jeho návratu si situaci ještě zkomplikoval vyhozením puku přes mantinel. Češi ale zvládli i druhé oslabení a převzali na ledě iniciativu. Kašpar neohroženě zavezl puk po pravé straně, Novotný ale jeho přihrávku před brankou promáchl.

Hned v úvodu druhé části Vokoun se štěstím vykopl střelu Kaljužného, jenže Bělorusové museli vzápětí do třech, pokaždé byli potrestáni za zdržování hry. Červenkovu šanci brankář Mezin parádně zneškodnil lapačkou, při další příležitosti už tolik štěstí neměl. Voráček potáhl puk po levé straně, poslal jej zpátky Kvapilovi a ten z prostoru mezi kruhy mířil přesně.

V polovině zápasu Mezin ovšem znovu předvedl své brankářské kvality. Nejprve proti střele bez přípravy v podání Voráčka, poté podržel svůj tým i při pokusu Klepiše. Od 37. minuty hráli Bělorusové přesilovku pět na tři, Vokoun skvěle nadvakrát zasáhl betonem u své pravé tyčky před dotírajícím Meleškem. Na konci druhé třetiny zase Hubáček neprostřelil v dobré příležitosti Mezina.

Čtyři góly českého výběru ve třetí třetině

Hosté se znovu pokusili překvapit v úvodu třetí části, Vokoun si tentokrát vychutnal Zacharova. A tak udeřil třetí český útok. Voráček tentokrát přihrával z pravé strany Hubáčkovi, který si přikopl puk a prostřelil zblízka Mezina. Češi měli na ledě jasně navrch, soupeř je ale zaskočil nečekanou akcí.

Děmagin už vpravo na hranici brankové čáry nevěděl, co udělat, a tak prudce vystřelil na branku a Vokounovi puk propadl pod betonem. Za chvíli nastal v O2 Areně další šok, když se přes Rachůnka přehnal Stefanovič a blafákem vyrovnal.

Fanouškům však zklamání vydrželo jen osmnáct vteřin. Novotný vybojoval puk u zadního mantinelu a Krstevovu ránu od modré tečoval před brankou Vampola. A za další dvě minuty bylo ještě veseleji, když se podruhé v zápase střelecky prosadil Petr Hubáček. Pátou branku přidal ještě v závěru Červenka, když za Mezinova záda doklepl střelu Blaťáka.

Česká republika - Bělorusko 5:2 (0:0, 1:0, 4:2)on-line
Branky a nahrávky: 25. Kvapil (Voráček, Marek), 42. Hubáček (Voráček, Marek), 51. Vampola (Krstev, Novotný), 53. Hubáček (Voráček, Marek), 57. Červenka (Klepiš, Blaťák) - 46. Děmagin (Meleško), 51. Stefanovič. Rozhodčí: Fraňo, Hribík - Blümel, Pouzar. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:0.
ČR: Vokoun - Rozsíval, Blaťák, K. Rachůnek, Čáslava, Krstev, Mojžíš, F. Novák, Gřegořek - Jágr, Červenka, Rolinek - Voráček, Marek, Hubáček - Kašpar, Vampola, Novotný - Kvapil, Koukal, Klepiš - M. Růžička. Trenér: Vladimír Růžička.
Bělorusko: Mezin - Kolosov, Salej, Makrickij, Denisov, Stasenko, Kosťjučenok, Golovec, Rjadinskij - Ugarov, Grabovskij, Kaljužnyj - Meleško, Stas, Děmagin - Stefanovič, Michalev, Čupris - Kulakov, Kovyršin, Zacharov - Seňkevič. Trenér: Eduard Zankovec.

Reklama

Související témata: