Hlavní obsah

Štěpánek se pere o post jedničky s Nabokovem. Petrohrad ale beru jako krok vpřed, tvrdí

Když po loňské sezóně odcházel Jakub Štépánek do ruského Petrohradu, měl v něm působit jako brankářská jednička. Proto jej během léta zaskočilo, když se bohatý klub rozhodl angažoval i zkušeného Jevgenije Nabokova, gólmana s mnoha zkušenostmi z NHL. Z dosavaních pětadvaceti duelů zasáhl Štěpánek do deseti. „Žádnou rivalitu ale mezi námi nevnímám. Nejsem typem člověka, který by druhému nepřál nebo mu házel klacky pod nohy,“ říkal Štěpánek na pondělním reprezentačním srazu.

Článek

Jak spolu s Nabokovem vycházíte?

V pohodě, bez problému. Jevgenij je dobrý kluk. V týmu má své slovo a vždycky když něco řekne, každý se nad tím minimálně zamyslí. Je poznat na každém kroku, že je pro Rusy personou. Žádnou rivalitu ale mezi námi nevnímám. Je samozřejmé, že chytat chceme oba, ale to nejde. Nejsem typem člověka, který by druhému nepřál nebo mu házel klacky pod nohy.

Podobné hvědy mívají velké sebevědomí, platí to i u Nabokova?

Sebevědomí mu nechybí, ale to by podle mě nemělo žádnému velkému gólmanovi.

Snažíte se od něj něčemu přiučit?

Dívám se, jak se chová, jak chytá. On ale chytá úplně jiným stylem, takže všechno odkoukat nejde.

Vyhlásili trenéři, kdo je jedničkou?

Řeší se to operativně, jak to zrovna přijde, jak jsme odchytali minulý zápas. Nezaregistroval jsem, že by si Nabokov diktoval, kdy chce, nebo nechce chytat. Je ale jasné, že jeho jméno je někde jinde než to moje, takže i tohle možná má vliv. Ale nevím.

Nečekal jste před sezónou, že budete mít v současné době na svém kontě více odchytaných zápasů?

Věděl jsem, že to pro mě bude složitá situace. Proto jsem rád, že jsem dostal alespoň šanci v těch deseti zápasech. Některé byly dobré, jiné horší. Tak to v hokeji bývá. Doufám ale, že další ještě přijdou.

Brankáři v Petrohradu:
ZápasyČistá kontaÚsp. zásahůGólový průměr
Jakub Štěpánek10190.52.78
Jevgenij Nabokov16189.62.72

Neobáváte se, že se vaše slibně rozjíždějící kariéra může v Petrohradu přibrzdit?

Hodně lidí na to může takto nahlížet, já to ale vidím právě naopak. Mám možnost chytat KHL, jejíž kvalita je obrovská. Můžu trénovat a hrát se skvělými hráči, které jsem dříve sledoval jenom v televizi. Rozhodně to tedy považuji za krok dopředu.

Pociťujete, že je na Petrohrad coby na favorita soutěže a nejbohatší tým vyvíjen větší tlak?

Přijde mi to jak tady, když hraje Sparta. Každý se na vás chce vytáhnout. Když se většímu klubu nedaří, zbytek země se na tom trošku přiživí a má z toho radost. Je to pro mě něco nového, ale jsem rád, že můžu v tak velkém klubu chytat.

Je pro brankáře ruská liga v něčem jiná než tuzemská extraliga?

Určitě. Připadá mi, že v Rusku chtějí gólmana pokaždé vykoupat. Když můžou ve stoprocentní šanci vystřelit, radši přihrají do strany, aby borec střílel do prázdné brány. To je asi největší rozdíl.

V polovině října byl odvolán hlavní kouč Zanatta, na jehož pozici se z postu asistenta posunul Václav Sýkora. Tehdy to bylo bráno jen jako dočasné řešení, platí to i nyní? Co se říká v kabině Petrohradu?

Nevím, co se v kabině Petrohradu říká, protože spoluhráči mluví rusky a já jim moc nerozumím (směje se). Z osobního pohledu to ale beru tak, že trenér Sýkora udělal obrovský kus práce, naše hra se markantně zlepšila. V posledních zápasech jsme z dvanácti bodů udělali jedenáct, což je skvělé. Doufám, že pan Sýkora vydrží jako hlavní trenér co nejdéle.

Má to pro vás nějakou výhodu?

Má to tu výhodu, že mu vždycky můžu česky říct, co cítím a co si myslím. Jsem tedy rád, že můžu sem tam něco prohodit česky, protože můj ruský a anglický jazyk není na nejvyšší úrovni. A hlavně mi hodně pomáhá Čája (Petr Čajánek). To je můj překladatel. Bez něj bych tam už ležel někde ve stoce…

Pojďme k reprezentaci. Jaké to je se po půl roce znovu vidět s mnoha spoluhráči, se kterými jste na šampionátu v Německu vybojovali zlaté medaile?

Jsem za to rád, dlouho jsme se neviděli. I osobně jsem přivítal, že můžu z Ruska na chvilku vypadnout. Život tam není tak pestrý jako u nás v republice.

S koučem Hadamczikem jste se v říjnu potkali v Moskvě, co vám ohledně reprezentace říkal?

Hlavně byl rád, že nevysedávám jen na lavičce. Sdělil mi, že když budu nastupovat, do reprezentace mě povolá. Jsem rád, že jsem tady.

Poslední zápas jste odchytal před týdnem. Nemáte obavy, že by se to mohlo projevit?

O zápasovém tempu se v tomto případě mluvit nedá, ale zase to není tak, že bych šel do branky po půl roce. Doufám tedy, že to znát nebude.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články