Hlavní obsah

V NHL Čechům vládl. Teď se Havlát těší, že si na MS konečně o něco zahraje

BRNO

S bilancí 22 gólů a 40 přihrávek byl Martin Havlát nejproduktivnějším českým hokejistou letošní sezóny NHL. Vedle něj si stejný počet 62 kanadských bodů připsal také Patrik Eliáš, společně se teď potkají v reprezentaci na mistrovství světa. „Určitě bych ty body vyměnil za to, abychom mohli s Minnesotou hrát play-off. Znovu tam ale chybíme, a protože už jsem dlouho o nic pořádně nehrál, rád jsem přijal pozvánku na šampionát. Vůbec jsem neváhal,“ netají Havlát potěšení z nové reprezentační šance.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Havlát (vpravo) a Karel Rachůnek míří na reprezentační sraz v Brně.

Článek

Český dres oblékl naposledy v únoru 2010 při čtvrtfinálové porážce na zimních olympijských hrách ve Vancouveru. „To už je minulost. Teď máme jiný tým, bude to i odlišný turnaj. Za jedenáct let mé reprezentační kariéry se střídají příjemnější a horší chvíle. Třeba na zlatý debut v Petrohradu mám spoustu krásných vzpomínek, ale teď se snažím dívat dopředu. Těším se a soustředím se na letošní mistrovství světa,“ říká útočník, jenž v úterý oslaví 30. narozeniny.

Martin Havlát dorazil do Brna na sraz české hokejové reprezentace.foto: Právo/Milan Malíček

Absence v zámořském play-off je pro něj však stále bolestivá. „Hraju hokej proto, abych měl šanci bojovat o Stanley Cup, jenže poslední dva roky se to nepovedlo. Letos jsme už patnáct zápasů před koncem základní části NHL věděli, že play-off bude bez nás, ten pocit po skončení sezóny bych nazval zoufalou prázdnotou. Určitě to není příjemná situace jak pro mě, tak i pro klub, nikdo s takovým výsledkem nebyl spokojený,“ tvrdí český útočník.

Přišly ostré pohovory

Přitom ještě začátkem března byla Minnesota v tabulce Západní konference pátá, postupně se jí ale přestalo dařit a vidina play-off se rozplynula. „Nebyli jsme dostatečně dobří v závěru sezóny, která se nakonec musí hodnotit jako neúspěšná. Měli jsme docela ostré pohovory a trenéra Richardse to taky hned stálo místo na střídačce,“ líčí Havlát.

Martin Havlát (vlevo) vtipkuje na tréninku české hokejové reprezentace s Jaromírem Jágrem (uprostřed) a Romanem Červenkou.foto: Právo/Milan Malíček

Po šesti letech si český útočník zahraje na širším kluzišti evropských rozměrů. „Na to, abych si zvyknul, máme ještě čtyři zápasy a skoro dva týdny přípravy, taková doba by měla stačit. Důležité bude sehrát se a přizpůsobit se systému, který vymyslí trenér,“ říká s tím, že reprezentační návrat právě v Brně má pro něj zvláštní kouzlo.

„Halu Rondo mám spojenou s prvními hokejovými krůčky, už v sedmnácti jsem ale odešel hrát extraligu do Třince, a od té doby se tady dost změnilo,“ podotýká.

Už dokonce uvažuje i o atmosféře na světovém šampionátu. „Poprvé v historii to bude na Slovensku, pro nás skoro jako doma. Slyšel jsem, že všechny české zápasy už mají být vyprodané, takže určitě bude skvělá kulisa,“ těší se Havlát.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko