Hlavní obsah

Hadamczik povolal obránce Ševce, start Židlického na MS je nejistý

BRNO

Skládačka hokejové nominace pro mistrovství světa dostala pro trenéra Aloise Hadamczika nový rozměr. Povolal obránce Martina Ševce z Färjestadu. Ten se v neděli připojil k týmu v Brně. Stejně tak i útočník Patrik Eliáš z New Jersey i bek Minnesoty Marek Židlický. Ale u něj visí otazník. Hráč, který měl jistotu účasti na šampionátu, neví, jestli pojede na Slovensko obhajovat titul mistrů světa. Záleží na zdravotním stavu jeho třísel.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Trenér Alois Hadamczik (vlevo) hovoří s obráncem Markem Židlickým na tréninku.

Článek

„Uvidíme. Zkouška bude zápas s Kanadou. Na tréninku to trochu tahalo, ale je ještě dost času. Po zápase budu volat i manažera do klubu, jak to vypadá. Rád bych si zahrál, ale k mistrovství světa ještě nechci nic říkat,“ řekl dnes zkušený obránce po rozbruslení v brněnské hale Rondo.

Pokud nebude Židlický v pořádku, jeho odjezd na Slovensko nemusí vůbec dopadnout, což by bylo citelné oslabení. „Je nesmysl, když nebudu na sto procent, abych zabíral místo zdravému klukovi. Rychlé pohyby se projeví až při zápase. Tam musíte zabrat na sto procent, je to něco jiného než trénink. Chci to zkusit, kdyby to bylo hodně špatné, tak bych do toho ani nešel,“ dodal rodák z Mostu, který v poslední sezóně NHL prošel zdravotními komplikacemi.

„Všechny zranění jsem uspěchal, to se potom nabaluje jako sněhová koule. Nejde to urychlit, chce to klid, v sezóně to ale nejde. Kanada je test,“ přiznal Židlický, který v Minnesotě laboroval s třísly, ramenem a měl i zlomený palec. „Člověk musí bojovat,“ pousmál se čtyřiatřicetiletý hokejista.

Obránce Färjestadu Martin Ševcfoto: Právo/Jan Handrejch

Dalším překvapením do reprezentační mozaiky je povolání Ševce, který už nepočítal s nominací. „Volal mi agent, že mu pan Hadamczik vzkázal. Reprezentace je vždy čest,“ řekl dnes bek, který ve Švédsku slavil mistrovský titul.

„Byl jsem týden doma, jen jsem relaxoval. Na Velikonoce jsem chtěl být doma, dneska mělo být grilování, ale to není nic vážného. A moje šance? Uvidíme, uvidíme. Po týdnu jsem na ledě, velké cíle si nedávám,“ dodal devětadvacetiletý odchovanec Kladna.

„Nevěřím, že bude ještě nějaký obránce z NHL. V zápase proti Rusku to nevypadalo moc dobře se Škoulou, i když to nakonec dobře dopadlo. Navíc výkonnost Tomáše Mojžíše mě neuspokojila. Ševc před týdnem skončil, je výkonnostně nejvýše, tak jsem ho povolal. Bude s námi trénovat, uvidíme. Bylo to z důvodu nouze, čekal jsem Blaťáka, Rozsívala. Když vypadnou dva beci základního kádru, tak začíná problém,“ vysvětlil své kroky Hadamczik.

Václav Prospal (vlevo) se raduje se svým spoluhráčem z New York Rangers Ryanem Callahanem z branky.foto: Reuters/Ray Stubblebine

Pokud by Židlický opravdu nemohl, národní tým by přišel o třetího obránce, který měl tvořit základ týmu. Šance přesto ještě v NHL je. Záleží na výsledku série mezi Montrealem (obránci Jaroslav Špaček, Roman Hamrlík a útočník Tomáš Plekanec) a Bostonem (obránce Tomáš Kaberle a útočník David Krejčí).

„Je dobře, že se setkaly takové týmy, kde máme vynikající hokejisty. Musíme čekat, jak to dopadne. Budeme spokojeni s každým hráčem, který by přijel. Pokud jeden tým vypadne, tak budeme hráče, kteří projevili zájem, okamžitě kontaktovat,“ pověděl Hadamczik, který se dnes chystá volat i forvarda Václava Prospala z NY Rangers.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko