Hlavní obsah

Hadamczik vyzývá k boji o každý metr ledu. Blíží se někdejší Turnaj Říjnové revoluce

PRAHA

V úterý půl hodiny po poledni se všichni povolaní mají hlásit na značkách. Česká hokejová reprezentace se sejde v O2 areně před druhým podnikem Euro Hockey Tour. Tým vedený trenérem Aloisem Hadamczikem čeká nejdříve ve čtvrtek boj v Chomutově, poté let do Moskvy na Channel One Cup, ruský turnaj, který je nejstarším v evropské tour, hraje se už od roku 1967.

Foto: Petr Horník, Právo

Alois Hadamczik na tréninku hokejové reprezentace

Článek

Po úterním a středečním tréninku se reprezentace přesune do Chomutova, kde ji čeká první utkání turnaje proti Švédsku. Chomutov je pětatřicáté město v Česku, kde se odehraje mezinárodní hokejové utkání.

„Největší potíže máme na postu centrů, protože dva hráči nám zemřeli v letadle, do toho přišel Petr Koukal, který musí reprezentovat klub (Pardubice hrají finálový turnaj European Trophy v Rakousku). Dále se zranil Jirka Novotný, Petr Nedvěd, takže to je pět centrů, které jsem měl v hledáčku. Na post centra dáme Romana Červenku, který to už hrával. Šanci dostane Kreps, který v ruské lize znovu prokazuje dobrou výkonnost,“ řekl na nominační tiskové konferenci trenér Alois Hadamczik.

V minulém roce český výběr na Channel One Cupu porazil Finsko 3:2 po samostatných nájezdech, prohrál s Ruskem 1:3 a přehrál Švédy 4:1.

Alois Hadamczik na tréninku české hokejové reprezentace.foto: Právo/Milan Malíček

Češi naposledy vyhráli moskevské klání v roce 2004. Celkem slavili první místo sedmkrát, dvacetkrát byli druzí a sedmkrát třetí. Nejčastějším vítězem je Rusko jako následovník Sovětského svazu. Tyto výběry dosáhly na triumf jedenatřicetkrát. Turnaj, který prošel různými názvy - Turnaj Říjnové revoluce, Mezinárodní turnaj, Turnaj listu Izvestija, Baltica Cup, Moskevský mezinárodní turnaj, Rosno Cup až po dnešní Channel One Cup - se nehrál jen v dnes klasickém složení. Rusko, Česko, Švédsko a Finsko nebylo vždy pravidlem.

V historii si na tomto turnaji zahrála i Kanada, Polsko, Francie, Itálie, NDR, Norsko, SRN a USA nebo i klubová mužstva Winnipeg Jets a Quebec Nordiques. Od roku 1996 je turnaj součástí Euro Hockey Tour.

Poprvé v roce 2011 bude národní mužstvo bojovat na tomto klání ve čtvrtek v Chomutově, kde sehraje zápas se Švédskem. V pátek oba týmy odletí do Moskvy, kde Česko v sobotu nastoupí proti Finsku a v neděli proti domácímu Rusku.

„Vždycky jsou nějaké komplikace, ale dívejme se dopředu. Složili jsme tým, kde jsou velice dobří hráči, jsou tam i méně vyzrálí hráči, ale ti zase musí získat zkušenosti. Chci po nich základní věc, a to je maximální vůle, nasazení a bojovnost, aby se rvali o každý metr ledu. Pak může být tým úspěšný,“ dodal Hadamczik.

Reklama