Hlavní obsah

VIDEO: Švédský hokej čeká ve Stockholmu pekelná party. Domů přijedou mistři světa

PRAHA

Porazili domácí Kanadu, v cestě ruským mladíkům stálo ve finále mistrovství světa v hokeji Švédsko. Evropský souboj o světový trůn dvacítek, který tolik lákal v zemi javorového listu. Žádná střelecká show, rozhodl jediný gól v prodloužení, který vstřelil Mika Zibanejad. A to byl Švéd. Bylo hotovo. On dal Švédsku titul, ten poslední jeho země slavila, když on ještě nebyl na světě. V kronice by musel nalistovat jedenatřicet stránek zpět.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Jsme nejlepší, Švédové slaví s mistrovským pohárem.

Článek

„Je to největší gól mé kariéry, je to úžasné,“ řekl ten, který si připsal nejdůležitější trefu světového šampionátu, který před pár hodinami skončil. Utkání našlo konečný ortel až v jedenasedmdesáté minutě. Po bekhendové střele ruský brankář Andrej Makarov jen bezmocně praštil hokejkou, věděl, že on si zlatou medaili na krk nepověsí. Přitom si předtím poradil s 57 střelami.

O pár metrů dále v rohu se na šťastného střelce valila žlutá lavina spoluhráčů. „Neměl jsem v hlavě žádné myšlenky, užíval jsem si, že jsem dal gól,“ vyprávěl poté Švéd. „Je to národní hrdina,“ řekl o něm Max Friberg, který na mistrovství světa vstřelil devět gólů.

Mladí hokejisté Švédska oslavují titul.foto: ČTK/AP/Jeff McIntosh

Švédsko minulé zlato slavilo v roce 1981. Stříbro v letech 2008 a 2009, bronz získali o rok později. Se Sovětským svazem se potkali ve finále v letech 1978, 1989 a 1992, vždy prohráli. Až v roce 2012 nastal zlom.

Hned po výhře začaly velké plány o pár tisíce kilometrů dále. „Ve Stockholmu se plánuje oslava, až přijedeme, tak to bude obrovské. Pro Švédsko to je opravdu velké vítězství, o které jsme bojovali mnoho let. Mluvil jsem se svým šéfem a on řekl, že po olympijských hrách, je to největší švédské hokejové vítězství vůbec,“ rozplýval se trenér Roger Ronnberg.

„Samozřejmě to je velká výhra pro Švédsko. Doufám, že to bude pekelná party,“ přidal se Friberg.

Nejsmutnější pohled. Rusové museli koukat na slavící Švédy po finále mistrovství světa.foto: ČTK/AP/Jeff McIntosh

„Chci pogratulovat Švédsku k výhře. Je to už třicet let, takže to je velké vítězství pro mužstvo i skandinávské země. Odehráli jsme těžký zápas, bylo v něm hodně emocí. Náš tým byl po čtvrtfinále s Českem a semifinále s Kanadou trochu unavený,“ řekl ruský kouč Valerij Bragin.

„Teď je to úžasný pocit. Tento tým byl něčím zvláštní. My opravdu ukázali, že máme hodně charakteru. Je těžké teď popsat pocity, ale je to úžasné stát tady s kluky se zlatou medailí,“ nemohl najít slova brankář Johan Gustafsson, který ve finále pochytal jen sedmnáct ruských střel.

Všechna čísla jsou minulostí. Svět vidí jediné. Švédsko je nejlepší a slaví titul mistra světa do dvaceti let. Třetí místo získala Kanada, která porazila Finsko 4:0. Česko obsadilo pátou příčku.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko