Hlavní obsah

Salfického naštvaly tři góly z Kovalenkových nájezdů

MOSKVA

Brankář Dušan Salfický držel český tým v nedělním posledním utkání na Baltika Cupu v Moskvě proti domácí reprezentaci ve hře, přesto byl na sebe naštvaný. Při prohře 2:3 po samostatných nájezdech si připsal 33 úspěšných zákroků, většinu v nich z velice těžkých situací, ale v samostatných nájezdech si ho vychutnal ruský kapitán Andrej Kovalenko.

Článek

Za Rusy chodil na nájezdy až do rozhodnutí a všechny tři proměnil.

"Od toho tu brankář je, aby něco chytil. A při nájezdech se vždy říká, že gólman má větší šanci. Dostat tři ze tří, to je pro mě zklamání. Když Jarda Hlinka v závěru vyrovnal, tak jsem si myslel, že bychom mohli vyhrát. Kdybychom měli šest bodů, byla by velká šance turnaj vyhrát," podotkl gólman CSKA Moskva.

Nejzkušenější hráč týmu Jaroslav Hlinka však jeho sebekritiku nechápal. "Podobný dramatický závěr v Euro Hockey Tour nepamatuji. Dušan si pak v kabině po zápase nadával, ale je moc sebekritický. Jeho omluva není vůbec na místě, odchytal celý zápas skvěle a držel nás ve hře. Při penaltách to udělal Kovalenko vždy perfektně, to se těžko chytá," podotkl Hlinka.

Tři nájezdy od jednoho protihráče za sebou ještě Salfický nezažil. "Mě to původně nějak nedošlo. Když jel podruhé, tak jsem si říkal, že je to vlastně náhlá smrt. Říkal jsem si, že mi snad podruhé gól nedá. Pak už jsem tušil, že půjde i na třetí," líčil Salfický. Dvakrát ho Kovalenko překonal kličkou do bekhendu, potřetí mu vyšla do forhendu. "Tušil jsem, že udělá jinou věc. Věřil jsem, že to trefím hokejkou, ale bohužel to nevyšlo," lamentoval Salfický.

Kovalenko rozhodl již v sobotu proti Švédsku při nájezdech. "Je to něco jiného než ve hře. On šel pěšky a udělal si se mnou co chtěl. Umí to, ale jeden jsem měl chytit. Oba první blafáky udělal na tříslo, které jsem měl zraněné, ale nevěřím tomu, že by o tom věděl," přemítal Salfický. Po zápase si to vyříkali

S Kovalenkem se pak po utkání pozdravil a prohodili spolu pár slov. "On mi řekl, že jsem odchytal skvělý zápas. Já jemu zase, že se něco takového nedělá," prozradil Salfický. Přiznal, že s odstupem se bude na svůj výkon v utkání dívat trošku v jiném světle. "V pondělí si řeknu, že to bylo dobrý. Ale když jsme to dotáhli do prodloužení, měli jsme vyhrát. Po jejich vyrovnávacím gólu měli tlak, takže mě kluci chválili. Sami vydrželi a vybojovali vyrovnání," pochválil spoluhráče.

Naposledy se Salfický objevil v dresu národního týmu v loni v dubnu v Helsinkách také proti Rusku. Potom byl ještě s týmem loni na Baltika Cupu, ale jen v roli trojky. Nyní se na turnaji v Moskvě objevil, přestože v původní nominaci byl jako jednička Adam Svoboda a jako náhradník Lukáš Hronek. "Pan Lener mi volal, když jsme odjížděli s CSKA na soustředění do Finska. Nebyl jsem předtím zdravotně v pořádku a potřeboval jsem trénovat. Dohodli jsme se, že mi zavolá 19. prosince po našem návratu do Moskvy," objasnil Salfický.

Lener přiznal, že se Salfickým počítal už dopředu. Záleželo jen na dohodě s hráčem a trenérem CSKA i ruské reprezentace Viktorem Tichonovem. "Pan Lener se mě po příjezdu z Finska zeptal, jestli budu moci chytat proti Rusům. Říkal jsem, že jsem připravený a je to na něm. V sobotu jsem trénoval s mužstvem," doplnil Salfický.

Proti Rusku pak měl velkou motivaci. "Měl jsem tu spoustu fanoušků. Z CSKA moc nechtěli, abych nastoupil, protože se báli, že si zase něco udělám s tříslem. Já se ale těšil. Chtěl jsem se vytáhnout a porazit je. Nohy mám úplně betonové, ale třísla drží," pochvaloval si po náročném zápase, v němž pocítil nedávný tréninkový výpadek.

Reklama

  Česko - Slovensko zítra 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko