Hlavní obsah

Lener by pro MS rád vsadil na zkušenost

PRAHA

O trochu jasnější představu o podobě mužstva pro pražský světový šampionát hokejistů má trenér reprezentace Slavomír Lener po návratu z druhé inspekční cesty do zámoří. Viděl tentokrát v akci přes dvě desítky českých hráčů z deseti týmů a během dvou týdenních návštěv NHL kontaktoval prakticky všechny adepty reprezentace.

Foto: PRÁVO

Slavomír Lener

Článek

"S výjimkou nyní zraněného Franty Kaberleho, s nímž jsem mluvil po telefonu, jsem na vlastní oči spatřil vlastně všechny, které jsem chtěl," přiznal Lener po návratu.

"Znovu jsem si potvrdil, že naši kluci mají eminentní zájem na MS přijet. Při každém rozhovoru byl patrný detailní zájem o šampionát. Máme z čeho vybírat, hráčů je dost a stále platí, že nikdo start neodmítl."

Přestup Ručinského kouče zarmoutil

Uzávěrka přestupů nabídla novou reprezentační šanci obránci Rachůnkovi, který zamířil z Ottawy do Rangers, naopak Ručinského výměnou do Vancouveru Lenerovi v zámoří udělali čáru přes rozpočet.

"Měl být jedním z pilířů národního týmu. Dalo se tušit, že Rangers opustí a otázka jen zněla kam. Mluvilo se o Dallasu, St. Louis, Detroitu a Edmontonu, nakonec ale skončil v celku, který podle mého půjde skoro najisto v play-off dál," uvažoval Lener.

Reprezentanti začnou s tréninkem v Edenu

Zatímco Lener putoval po zámořských stadiónech, jeho asistent Stavjaňa už dává dohromady hokejisty z Evropy, pro jejichž kluby skončila sezóna. Vybraní hráči jako např. Salfický, Hejda, Hlinka či Trávníček příští čtvrtek vyjedou k tréninku na ledě v Edenu a postupně se k nim budou přidávat další z celků vyřazených v play-off.

Prvním testem reprezentace bude přátelský zápas 13. dubna proti Francii v Karlových Varech. "Následuje dvojzápas proti Rusku o bronz v Euro Hockey Tour, v něm už by měli pomoci i hráči z NHL," přiznal kouč reprezentace. První duel proti sborné se uskuteční 16. dubna v hale moskevského CSKA, odveta o dva dny později v rekonstruované ČEZ Areně v Ostravě.

Nominace na MS 22. dubna

Nominaci na MS, které se po dvanácti letech koná na českém ledě, oznámí trenér až 22. dubna po generálce s Kanadou už v nové Sazka Areně. "Necháme si zřejmě čtyři až šest volných míst pro hráče, kteří vypadnou ze Stanley cupu v prvním kole," plánuje trenér. Už teď má ale představu o určité koncepci.

DO STARTU MS 2004 ZBÝVÁ46 DNÍ

"Mužstvo bude najisto o stupeň zkušenější a vyzrálejší než loni. Čtrnáct nováčků už nevezmeme. Tlak domácího prostředí a s tím spojené další rušivé vlivy budou tentokrát mnohem větší," tvrdí Lener s vědomím, že mužstvo pořadatelské země vyhrálo naposledy světový šampionát v roce 1986 v Moskvě.

Jágr chce moc přijet, mohl by hrát s Prospalem

Trenér je ale připraven dát příležitost znovu i talentům. "Loni si vybojovali místo v sestavě pro někoho nečekaně nadějní Vrbata s Vašíčkem, letos mě třeba zaujal v Edmontonu Hemský či na Floridě Nedorost," říkal kouč, podle nějž je pro národní tým příslibem forma Výborného a Špačka v Columbusu či dvojice útočníků Sýkory s Prospalem z Anaheimu.

Posledně jmenovaný by prý dokonce mohl hrát v jedné řadě s Jágrem. "Je to jedna z variant. Jarda Jágr mi znovu potvrdil, jak hodně touží po úspěchu, každopádně chce na mistrovství přijet."

Tajenkou zůstává brankář

Spletitou tajenkou je pro kouče zatím situace na postu brankáře. "Čechmánek, Prusek i Vokoun pravděpodobně budou hrát play-off, Hnilička moc nechytá, Hašek skončil a Turek zase neprožívá právě vydařenou sezónu," vyjmenovává Lener.

Prozradil, že je do mužstva připraven zabudovat některého z gólmanů působících v zámoří i v případě vyřazení v prvním kole play-off. "Je ale možné, že k dispozici nebude nakonec ani jeden z nich. I s tím musíme počítat, i když osobně v tak krizovou variantu nevěřím," uzavřel Lener.

Reklama