Hlavní obsah

Pro Výborného je MS soukromým play-off

PRAHA

První zámořská posila hokejové reprezentace pro MS je doma. Útočník Columbusu David Výborný se vrátil necelé dva dny po skončení zámořské NHL. Na ruzyňském letišti rozdával úsměvy, ale z jeho tváře vyzařovala únava. "Je znát vyčerpání z kolotoče 82 zápasů v NHL, ale do mistrovství světa zbývají tři týdny," prohlásil tradiční článek reprezentačního výběru.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

David Výborný

Článek

Do přípravy národního týmu se chce zapojit už ve středu. "Čím dřív s reprezentací začnu, tím lépe. Už se na kluky těším." Nechyběl na osmi předcházejících šampionátech, a pokud se nestane nic mimořádného, oblékne český dres i v Praze.

"Dokud budu v Columbusu, kterému zůstává na hony vzdálená účast ve Stanleyově poháru, bude pro mě mistrovství světa soukromým play-off," prohlásil s úsměvem. "Mistrovství světa na domácím ledě nikdo z nás nezažil o to větší bude motivace. Všichni do toho ale jdeme s tím, že to nemusí být jen o zlatu. Můžeme skončit i sedmí, to je hokej. My všichni se ale budeme snažit, aby se to nestalo," slíbil Výborný.

Nejlepší sezóna za oceánem

Osobně zažil nejlepší sezónu v zámoří, dal 22 branek a na dalších 31 přihrál. "Chodil jsem na led v průměru dvacet minut za zápas, což je dobré i pro sebedůvěru. Navíc jsem nastupoval s výbornými hráči," pochvaloval si zařazení do elitní formace vedle krále střelců Nashe.

Klub však skončil v Západní konferenci předposlední a od postupu jej dělilo 29 bodů. "Hlavně venku jsme hráli špatně a za celou sezónu zvítězili jen osmkrát," kroutil hlavou nad mizernou bilancí.

Chce dvouletou smlouvu

Pozice druhého nejproduktivnějšího hráče týmu by mu měla pomoci i při jednání o nové smlouvě. Stávající roční kontrakt mu totiž vypršel. "Manažer s agentem již jednají a na 99 procent dojde k dohodě, i když tentokrát chci minimálně dvouletou smlouvu. "Ta by měla být pro mne poslední v NHL. Synovi jsou čtyři a za dva roky má jít do školy, proto se chceme pak už vrátit," vysvětlil.

Výborného hokejovou budoucnost však může ovlivnit i možné přerušení zámořské ligy před nadcházející sezónou. Majitelé klubů se totiž s hráčskou asociací stále ještě nedohodli na podmínkách nové kolektivní smlouvy. "Všichni doufají, že se přece jen bude hrát. Zatím jsem neřešil, co by se dělo během případné stávky. Pokud by se ale nehrálo, tak bych chtěl působit někde v Čechách," přiznal bývalý hráč pražské Sparty.

Reklama