Hlavní obsah

Formu hokejistů prověří Francouzi

KARLOVY VARY

Na mistrovství světa se připravující hokejová reprezentace trénuje od nedělního večera na karlovarském ledě a tam v úterý od 17 hodin nastoupí i k prvnímu zápasovému testu před světovým šampionátem. Soupeřem jí bude Francie, s nímž se utkala naposledy před sedmi lety na MS ve Finsku. Tehdy vyhrála 9:3.

Foto: ČTK

Hokejisté se utkají s Francií, naposledy ji porazili 9:3.

Článek

Trenér národního týmu Slavomír Lener včera odpoledne sestavu prozradit nechtěl, ale hráče může vybírat z téměř čtyřicetičlenného seznamu. Má už k dispozici i řadu hokejistů z NHL, ti zkušenější z nich se ale v dnešním utkání neobjeví.

"Mám poměrně jasnou představu, kdo by měl kdy a jak hrát, drobné korektury ale nikdy nejsou vyloučeny. Nejen v úterý s Francií budeme testovat různé varianty a zkoušet, to samé bude platit i pro moskevské a ostravské utkání o bronz v Euro Hockey Tour s Rusy na konci týdne," naznačil kouč a připustil, že v mužstvu je příjemné i riskantní zároveň mít velký přetlak hokejistů. Proto už ve středu plánuje provést výraznější zúžení kádru.

:. ANKETA
Jak dopadne utkání českých hokejistů s Francií? Hlasujte na konci článku.

Huet chybí

V ohlášené sestavě Francie sice chybí její zámořské eso, brankář Huet z Los Angeles, ale finský kouč Leime má přesto v kádru tři krajánky. Útočník Bordeleau hraje v Bernu a ještě před rokem a půl hrál za Nashville, Rozenthal působí ve švédském Leksandu a Coqueux v německém Freiburgu. Zajímavou postavou je i 30letý útočník Dostal, rodák z Opavy.

Půjde o historicky první střetnutí Česka s Francií na našem ledě. "Jako první soupeř před mistrovstvím se mi bruslařsky zdatní Francouzi jeví ideálně, určitě vyrukují s poctivým bráněním a důraznou hrou do těla, nesmíme je podcenit," uvažoval Lener, kterému se v posledních dnech tým doslova mění pod rukama.

Chabadu vyřadila záda

Obnovené bolesti zad připravily o možnost usilovat o nominaci sparťanského útočníka Chabadu. "Jedná se o chronické problémy s vyhřezlou ploténkou, takže s ním dál nemůžeme počítat," vysvětlil Lener, který po dohodě s lékařem poslal dočasně domů nemocného pardubického Divíška.

Reprezentaci už naopak doplnila pětice extraligových finalistů, z nichž by se ale v utkání měl objevit pouze nejmladší Klepiš. Vedle něj byli ze Slavie pozváni obránce Novák a útočníci Beránek se Supem, mistrovský Zlín zastupuje křídlo Balaštík.

Překvapivě figuruje ve výběru 20letý pardubický obránce Linhart, který byl původně pozván jako výpomoc pro první fázi přípravy v Pardubicích. "Poctivostí v tréninku si řekl o možnost reprezentačního debutu proti Francii," naznačil Lener.

"Do přípravy plánuji pozvat ještě tři, čtyři úspěšně krajánky z evropských lig," doplnil kouč, ale odmítl být konkrétní, dokud nebude s hráči napevno domluven. Jedním z vybraných je ale určitě Vlasák, jenž pomohl Omsku k ruskému titulu, nabídka reprezentačního kouče zřejmě míří i k jeho klubovému spoluhráči Bednářovi, obránce švédského Färjestadu Hamrovi a útočníkovi Tenkrátovi oblékajícímu dres finského mistra z Oulu.

Pravděpodobná sestava
Málek - Melichar, Škoula, Hejda, Malinský, Čáslava, Linhart, Hunkes - Koukal, Dopita, Průcha - Hemský, Kraft, Hlaváč - Duda, J. Straka, Mikeska - Klepiš, Vašíček, Olesz - Hlinka.
Utkání se hraje od 17:00 v K. Varech, vysílá ČT 2.

Reklama

Související témata: