Hlavní obsah

Hamrlíka mrzí, že se nepotká s bratrem

PRAHA

Další posilu ze zámoří má od úterý k dispozici trenér hokejové reprezentace Slavomír Lener. Po vyřazení New Yorku Islanders v prvním kole Stanleyova poháru se kouči národního týmu hlásí výztuha obrany Roman Hamrlík. Olympijský vítěz z Nagana se chystá na svůj druhý světový šampionát.

Foto: www.newyorkislanders.com

Roman Hamrlík

Článek

Cestu Islanders vyřazovací částí ukončili hokejisté Tampy Bay, klubu, kde Roman Hamrlík začal svoji zámořskou kariéru. Posedmé si zlínský rodák zahrál play-off NHL, ale jen jednou překonal bránu prvního kola.

"To je tak vždycky, prostě mám smůlu, že hraju za slabší mužstva," povzdechl si bek, jenž nemá za sebou zrovna nejúspěšnější sezónu. V základní části zaznamenal 29 bodů, nejméně za posledních šest let. "Asi stárnu, takže víc bráním než útočím," hořce se pousmál Hamrlík.

Hořké vzpomínky

Nyní již je třicetiletý obránce plně soustředěný na šampionát. Na svoji první a zatím poslední účast na mistrovství světa však nevzpomíná rád. Před deseti lety v Itálii si hned v prvním utkání proti Finsku poranil kolenní vazy a turnaj pro něj tak předčasně skončil.

Dokonale si však spravil chuť o čtyři roky později, kdy byl členem zlatého týmu na olympiádě v Naganu, zahrál si i v roce 2002 v Salt Lake City.

O tom, zda do Prahy přijede, příliš přemýšlet nemusel. "Mluvil jsem se Slávou Lenerem před koncem sezóny a slíbil jsem mu, že pokud vypadneme v prvním kole, dorazím," řekl Hamrlík, k jehož rozhodnutí přispěl i fakt, že se hraje v jeho rodné zemi.

"Jako jedenáctiletý jsem se díval na domácí mistrovství v televizi a obdivoval jsem Růžičku a Stavjaňu, kteří mě teď trénují," s úsměvem vzpomněl na československý titul z roku 1985.

Oželel i Metalliku

Kvůli startu v Praze Hamrlík vynechá i koncert své oblíbené skupiny Metallica, která v hale Islanders koncertovala v pondělí a dnes. "Já už jsem z toho trochu vyrostl, ale spoluhráč Niinimaa se tam určitě vyřádí," usmál se Hamrlík.

Právě finský obránce by měl být jeho jediným klubovým spoluhráčem, s nimž se na mistrovství světa potká, Kanaďan Peca i Rus Jašin kvůli zranění asi nepřicestují.

K týmu se připojí ve středu

Hamrlík už by trenéru Lenerovi mohl být k dispozici pro čtvrteční přátelský zápas s Kanadou, sám si svou účastí ale není jistý. "Uvidím, jak se budu cítit. Teď se stavím za příbuznými, pak pojedu na hotel, protože v letadle jsem toho moc nenaspal. K týmu se připojím ve středu," plánoval obránce Islanders bezprostředně po příletu.

Jediné, co mu trochu kazí radost z reprezentačního návratu, je neúčast jeho bratra. Zlínský obránce a nejlepší bek extraligy se případné nominace předem dobrovolně vzdal.

"Mrzí mě to, ale Martin toho letos odehrál opravdu dost, navíc měl nějaké zdravotní potíže. Zkoušel jsem ho přemluvit, aby zkusil aspoň nějaký přátelák, ale už taky není nejmladší," uvedl Roman Hamrlík.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko