Hlavní obsah

Průcha si proti Kanadě zahraje s Jágrem

Martin Kézr, Marek BurkertSport.czPrávo

O sestavě pro čtvrteční generálku hokejové reprezentace s Kanadou má jasno kouč Slavomír Lener. Proti zámořskému soupeři chce kouč vyzkoušet na křídle Strakova útoku s Jágrem nečekaně pardubického mladíka Petra Průchu, který zaujal svým nedělním výkonem ve vítkovickém zápase s Rusy, v němž vstřelil dvě branky.

Článek

Trenér sice odmítl, že by složení mužstva mělo prozradit kádr pro MS, některé vazby už ale naznačují šance hráčů udržet se ve výběru.

Složení reprezentačního celku při posledním testu před šampionátem, který startuje v sobotu, by mělo být následující: Vokoun (Salfický) - Špaček, K. Rachůnek, Hejda, Modrý, F. Kaberle, Hamr, J. Novák, R. Hamrlík - Dvořák, Prospal, J. Hlinka - Výborný, Beránek, Sup - Jágr, Straka, Průcha - Balaštík, Kraft, Bednář.

Vokoun má místo jedničky jisté

Jediný otazník je zatím nad startem gólmana Nashvillu Tomáše Vokouna, který přiletí do Prahy ve středu ráno. "Nechceme hráče ze zámoří do ničeho nutit, ale pokud bude Tomáš chtít, je velmi pravděpodobné, že nastoupí," potvrdil Lener, který s gólmanem Predátorů zjevně počítá na post jedničky pro mistrovství.

V šatně už má Vokoun připravené místo s jmenovkou a na skříňce helmu. "Bylo by dobré, kdyby se Tomáš rychle seznámil s prostředím haly," přeje si Lener, který v šatně přivítal také Romana Hamrlíka, na jehož uvážení ponechá, zda se bude cítit připraven proti Kanaďanům nastoupit. "Říkal mi, že by hrát chtěl," sdělil kouč.

Trénovali přesilovky i oslabení

Mužstvo v zápasové sestavě na úterním tréninku nacvičovalo přesilovky, oslabení, zakládání útoku i obranných systémů. "Zaměřili jsme se na souhru a pilování defenzivní činnosti," vysvětloval kouč. S týmem trénovala ještě čtveřice Dopita, Hlaváč, Vašíček a Škoula

Ta by však proti Kanadě hrát neměla. Prvně jmenovaný dostává volno, další tři hráči už mají vyčerpaný limit dvou přípravných zápasů povolených pojišťovací dohodou s NHL.

Hráči přijeli do Sazka Areny po pondělním volnu. Většina hokejistů pak volila odpočinek v rodinném kruhu. "Byl jsem si s manželkou sednout na kávu, vyzvedl malého ve školce a šli jsme na večeři," prozradil David Výborný. Klid si dopřál i centr Caroliny Josef Vašíček: "Zařídil jsem si jen pár věcí, jinak jsem byl doma a došlo i na televizi."

Obránce František Kaberle si stihl zakoupit dostatek čtiva až do konce mistrovství. "Poseděli jsme chvíli i s tátou, slíbil, že přijde na všechny naše zápasy, což ale znamená, že dva lístky, které snad jako hráči dostaneme, ukořistí právě on."

Cítí nervozitu

Před startem mistrovství v kabině, kde je stále víc hokejistů než míst na soupisce, pomalu stoupá nervozita, ale hráči se na ni snaží v rámci možností nemyslet. "Musíme být nervózní, když je plná šatna novinářů," smál se Radek Dvořák, který se dva dny alespoň mohl věnovat malému synkovi. "V pátek ale ten tlak okolí už budeme cítit mnohem víc," je přesvědčen excelentní bruslař.

Jaroslav Bednář přiznal velkou nejistotu: "Otazník nad svou nominací tu má ale řada hráčů. Nikdo o tom nemluví, ale jasná sportovní soutěživost tu je. Snažím se nad tím moc nepřemýšlet, budu chtít odvést dobrý výkon proti Kanadě, a pak to bude na trenérovi, zda si mě tu nechá."

Lener tvrdí, že má poměrně pevnou představu, kdo z hráčů má nominaci jistou. "S kluky o tom mluvím, i když několik okének je volných a pár hráčů o ně bojuje. Sice se píše o nervozitě, ale pro mě je příjemnou starostí vybírat z tolika jmen." prohlásil Lener, než s týmem odjel do hotelu Sen v Senohrabech u Benešova, který se stane do čtvrtečního rána přechodným azylem české výpravy.

Reklama

Související témata: