Hlavní obsah

Hlinka: Už se mi po trénování stýskalo

PRAHA

Ivan Hlinka se potřetí vrací na střídačku české hokejové reprezentace. Zkušený trenér se lehce domluvil s Českým svazem ledního hokeje a národní mužstvo převezme v nejbližších dnech. Už brzy jej totiž čeká příprava na Světový pohár. O svých dalších plánech a záměrech hovořil Hlinka v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Archiv

Ivan Hlinka.

Článek

Váhal jste dlouho nad nabídkou převzít reprezentaci? Trénovat národní mužstvo pro mě vždy bude zajímavá záležitost. Musím se přiznat, že už se mi docela stýskalo. Nikam jsem se ale netlačil, ani neklepal na žádné dveře. Možnost postavit se na reprezentační střídačku ale beru i jako poctu, takže nebyl důvod říkat ne.

Necítíte jako hendikep, že jste poslední sezónu trochu stál stranou dění? I v pozici agenta jsem hokej sledoval a neodešel z něj. O hráčích mám dobrý přehled, ať už o těch z Evropy či v zámoří. Při mistrovství světa jsem byl pozorným divákem, i doma u televize můžete dojít k řadě postřehů jako třeba, že nastává čas omlazení mužstva.

Jste připraven provést přestavbu národního týmu? Nechci rozehnat stávající hráče bičem, nezříkám se služeb žádného z nich, ale rozhodně přichází čas tým s citem a výhledem do budoucna omlazovat. Při většině úspěchů byla generace hráčů narozených počátkem 70. let, jenže ta zažila i poslední olympiádu či letošní mistrovství v Praze a dvě čtvrtfinálová vyřazení byla pro ty kluky velkou psychickou fackou, takže jsou teď ve stavu, kdy už možná nebudou chtít za nároďák hrát. V první řadě půjde hlavně o to, jak si vše srovnají v hlavě, určitě s nimi budu mluvit, než vyjde na světlo moje první nominace.

Vaší první akcí bude Světový pohár, nemáte obavy začínat právě letním turnajem, která české hokejové povaze nesedí? Minulý ročník se nám vůbec nepovedl, ale to neznamená, že se historie musí opakovat. Představa brzkého začátku tréninku sice naše hráče většinou moc neláká, ale pro všechny jsou v tomto směru stejné podmínky. Už jsem s reprezentací zažil dost, abych se toho nebál. Vracím se starší a zkušenější, než jsem byl dřív, některé věci by mě už neměly překvapit.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články