Hlavní obsah

Růžička: Budeme bojovat za Ivana

PRAHA

Na poslední chvíli před Světovým pohárem převezme hokejovou reprezentaci Vladimír Růžička. Do role kormidelníka po tragicky zesnulém Ivanu Hlinkovi se mu ale příliš nechtělo. "Tlačili na mě, že to někdo dělat musí. Bylo to ovšem těžké. Ivanova smrt mě hrozně ranila," popsal svůj vnitřní boj zlomeným hlasem Růžička.

Foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Vladimír Růžička se ujal reprezentace.

Článek

Na pondělním dvouhodinovém jednání svazu nakonec kývl a již večer si alespoň částečně sumíroval, co všechno jeho nová role obnáší. Jenže v hlavě měl stále tragickou událost. Vždyť ještě minulý týden se s Hlinkou sešel na golfu, u kterého rádi klábosili a dobře se bavili.

"Bude to něco jiného. Nejlepší světoví hráči, pravidla s ofsajdem na červené čáře. Určitě není jednoduché, když se pár dní před začátkem změní trenér, ale další jsou pod smlouvami, tak nebylo na výběr. Vzdoroval jsem dlouho, manželka také neměla vůbec radost," přiznal Růžička na setkání s novináři.

Jistotu má nový kouč v tom, že nehodlá zasahovat do kádru, který jeho předchůdce pro pohárovou soutěž sestavil. V platnosti zůstal i čtvrteční odpolední sraz mužstva v Karlových Varech, kde český celek absolvuje přípravný kemp.

"Nominaci měnit nebudu. Je dobrá, o určitých jménech jsme se s Ivanem (Hlinkou) bavili už dříve. S asistenty se sejdeme asi až na místě, ale cíle pro Světový pohár zůstávají ty nejvyšší. Všichni uděláme maximum pro úspěšný výsledek, budeme hrát i za Ivana," slíbil tichým hlasem.

Podobný typ

Je téměř symbolické, že legendárního Hlinku střídá u kormidla české reprezentace jeho žák a podobný typ, jakým byl on sám. Také jednačtyřicetiletý Růžička vyšel z litvínovské hokejové bašty, jako hráč stejně vytáhlé postavy udivoval výjimečným herním přehledem a technikou hole, které ho předurčovaly k roli střelce. Oba byli ve své aktivní kariéře rovněž podobnými vůdčími typy na ledě i v kabině, později také respektovanými trenérskými osobnostmi.

Vyzkoušeli si zahraniční štace včetně NHL, radovali se z titulu mistrů světa, zisku Zlaté hokejky a právě pod Hlinkovou taktovkou přivedl Růžička v roce 1998 národní tým jako jeho kapitán k historickému olympijskému triumfu.

Oba spojovala i láska ke golfu a Hlinkův život zhasl nedaleko karlovarského hřiště, na němž v létě marně Růžičku přemlouval, aby mu dělal u národního mužstva asistenta.

"Ivan byl neskutečně dobrý hráč. Jako kluci jsme ho pozorovali, obdivovali jeho krásné góly, akce, kličky, v Litvínově se tehdy chodilo na Hlinku a na Bublu. I jako trenér si šel za svým, dokázal si prosadit svoje. Cenil jsem si i jeho férovosti. Na čem jsme se domluvili, to platilo. Byla to naše největší osobnost," vyznal se Růžička ze svého vztahu ke kouči, jehož památku chtějí hráči uctít v pondělním přípravném utkání proti Finsku v Praze.

Klubová role se nemění

Růžičkova role v klubu se nemění, i dnes absolvoval se Slavií ranní trénink. Jen z týmu reprezentačních asistentů byl po dobu Světového poháru uvolněn Ondřej Weissmann a na jeho pozici se posunul dosavadní konzultant Marian Jelínek. Weissmann zůstane v Edenu po dobu Růžičkovy nepřítomnosti.

"Mrzí mě, že to Ondra odnesl, ale někdo musí na Slavii zůstat. Nadále mu běží smlouva u reprezentace a po Světovém poháru se zase do jejího realizačního týmu zařadí," upřesnil Růžička, slávistický trenér a generální manažer v jedné osobě.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko