Hlavní obsah

Hadamczik škrty neudělal, do přípravy zve i dva slávisty

Riga

V kádru české hokejové reprezentace, která se chystá na MS, po zápasech v Lotyšsku k žádnému škrtu nedošlo. Trenér Alois Hadamczik v sobotu večer oznámil v kabině, že zatím nikoho nevyřadí a naopak ještě z Rigy do přípravy zval dva slávisty: obránce Jakuba Krejčíka a útočníka Michala Vondrku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Trenér Alois Hadamczik (druhý zleva) na tréninku národního týmu

Článek

Od úterý tedy bude trénovat v Českých Budějovicích všech 23 hráčů, kteří byli v Rize a k nim se přidají už dřív pozvaní útočníci z extraligy Petr Nedvěd a Jan Kovář, oba zmínění slávisté a ve středu se pak na jihu Čech mají v národním mužstva hlásit také krajánci z Petrohradu - brankář Jakub Štěpánek a útočník Petr Průcha. „Budu mít teď v přípravě 29 hokejistů, z nichž vyberu sestavu pro budějovická utkání s Německem, která tam sehrajeme 13. a 14. dubna," sumarizoval Hadamczik.

Sobotní výkon v Lotyšsku i výhra 3:1 vytvořily v Rize uvnitř českého týmu pozitivní náladu. „Máme radost, že byl v naší hře znatelný herní posun. V první třetině jsme trochu měli problém udržet se v pásmu, kluci tam lehce ztráceli puky, ale postupně se naše hra hodně zlepšila, ať už o založení útoku nebo počínání před brankou soupeře," říkal asistent trenéra Josef Paleček, podle nějž měl český tým v sobotu přece jen živější projev než Lotyši.

„Od začátku jme měl víc puk na hokejkách, jen jsme ho v té první třetině trochu u nich v pásmu honili po koutech, ale postupně jsme začali mít navrch," říkal autor třetí branky českého týmu Lukáš Kašpar. „Od poloviny zápasu už kluci získali herní jistotu a v koncovce to sedlo Novotného lajně," doplnil Paleček.

Kašpar si užíval spolupráci s Petružálkem

Pečetí výsledku byla právě Kašparova přesilovková trefa. „Radost z gólu jsem měl velikou, právě proto přece hokej hrajeme. Hodně jsem si užil spolupráci s Jakubem Petružálkem. Hráli jsme spolu snad pět za mládež v Litvínově, oba jsme se těšili, že na to navážeme. Párkrát jsme si to pěkně šoupli, bylo to fajn," vykládal útočník působící v kazašské Astaně.

Pětadvacet úspěšných zásahů předvedl v brance Tomáš Pöpperle. „Tři týdny jsem nechytal zápas, takže jsem se necítil úplně nejlépe, ale nějak jsem tomu vítězství pomohl," tvrdil gólman. „Na mě Pepís působil docela jistě. Za stavu 3:1 jsme si to pohlídali, aby se nezopakoval páteční scénář," připomněl Kašpar první rižské utkání, v němž národní tým v posledních třech minutách neubránil dvě lotyšské přesilovky a dovolil domácím vyrovnat. Pak musel výhru zachraňovat v nájezdech.

V sobotu ale žádné drama nenastalo. „Předvedli jsme určitě lepší výkon než o den dřív. Odráželo se to už v mém pocitu na ledě, vidět to i je na výsledku. Ta dvě utkání v Lotyšsku nám měla pomoci nastartovat správně zápasový rytmus, ten účel přesně splnila," doplnil Kašpar.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko