Hlavní obsah

V lize strádá, pro Hadamczika je ale jedničkou. Nominace mě nepřekvapila, tvrdí Pavelec

V naší zemi je hlavním adeptem na gólmana číslo jedna právě on. Těmito slovy vysvětloval kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik nominaci gólmana Ondřeje Pavelce na turnaj Karjala. Liberecká posila ze zámořského Winnipegu se přitom v extralize svezla s šedými výkony svého týmu a do ideálních výkonů měla daleko. „Ale kvůli tomu jsem vůbec nepřemýšlel nad tím, že bych neměl jet na reprezentaci,“ říká mistr světa z roku 2010.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hokejový brankář Ondřej Pavelec jde na trénink reprezentace

Článek

Výkony Liberce potažmo i ty vaše nebyly v extralize úplně ideální, nezauvažoval jste proto někdy, že byste pozvánku do reprezentace odmítl?

Ne, byla to jasná volba. Už dříve jsem řekl, že pokud budu zdravý a pro budou i všechny okolnosti, rád přijedu. V pohodě jsem a zdravý taky, takže nebyl důvod, proč nedorazit.

Nepřekvapilo vás přece jen, když jste se o své nominaci dozvěděl?

Nepřekvapilo, ačkoliv to může znít divně. Trenér udělal nominaci, dal mi šanci a důvěru. Jsem rád, že tu můžu být.

Cítíte se po více než měsíci odchytaném v extralize lépe než na začátku?

Já byl tak nějak v pohodě celý ten měsíc. Samozřejmě si nebudeme nalhávat, že mé výkony v některých zápasech nebyly takové, jaké by být měly. To, že se nedařilo nám nebo i mně, k tomu ale patří. Proto jsem vůbec nepřemýšlel nad tím, že bych neměl jet. Naopak jsem rád, že tu jsem.

V reprezentaci vás čekají mnohem silnější soupeři. Věříte, že přímou úměrou porostou i vaše výkony?

Uvidíme, jak to bude. Já si myslím, že i v extralize jsou velice kvalitní týmy. Skok to asi bude, ale to je pro všechny úplně stejné.

Působíte vyrovnaně a nad věcí. Nenastala alespoň jednou chvilka, kdy jste nad svými výkony zapochyboval?

To nemuselo dojít jenom mně, to asi došlo všem. Pár zápasů, kdy se nedaří, bylo. Já už si tím prošel v Atlantě i Winnipegu. Tak to prostě ve sportu všeobecně chodí. Ale nikdy mě nenapadlo, že bych měl odejít nebo se na to dokonce vykašlat. Když se nedaří, záleží jen na vás, jak se z toho dostanete.

Co pomohlo vám?

Neměním vůbec nic. Několikrát jsem se totiž přesvědčil, že když začnete najednou něco rychle měnit kvůli pár nezdarům, je to víceméně na škodu. Za těch pár let jsem se naučil, že ne vždycky se daří. A že zítra může být úplně jiný den než dneska. V NHL jsem zažil i horší období než je teď v Liberci, kde na nás byla deka. Proto si pořád jedu to svoje.

V pátek jste doma museli skousnout debakl 1:8 od Plzně, o dva dny později pak přišel obrat k lepšímu a výhra 5:1 ve Zlíně. Máte vysvětlení pro tak rozdílné výsledky?

Taky bych rád věděl, čím to je, že jeden den je výkon takový a druhý zase úplně jiný. Něco jsme si v kabině vyříkali, ale my už toho za poslední měsíc nakecali hrozně moc a nakonec to vyústilo v odvolání trenéra Jelínka, což jsem zažil vůbec poprvé. Na nedělní zápas jsme byli po taktické stránce výborně připravení a zaslouženě vyhráli.

Už znáte svoji další budoucnost? Vaše pojistka totiž v neděli vypršela...

Absolutně nevím, co bude. Z NHL teď přišly zprávy, že se zase začalo jednat. V Liberci jsem se domluvil, že to budeme řešit až po reprezentační pauze. Teď nedokážu říct, co bude dál.

Nevylučujete tedy, že byste mohl pokračovat pod Ještědem?

Nevylučuju, ale musí být zájem z obou stran. Zlehka jsme si to nastínili, ale řešit to budeme během nároďáku a potom. Sezónu jsem začal chytat, a tak bych chtěl samozřejmě pokračovat, aby to k něčemu bylo, kdyby se náhodou začalo v NHL hrát. Jedním z největších problémů ale bude, kdo zaplatí pojistku.

Může ve vašem rozhodování o (ne)pokračování v Liberci rozhodnout i nový trenér, kterého by měli Bílí Tygři jmenovat právě během reprezentační pauzy?

Tam se musí domluvit celé vedení, jakým směrem budou chtít jít. Navíc ani nikdo neví, jaký trenér tam přijde, takže je to těžké hodnotit.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články