Hlavní obsah

Za úspěch vděčíme skvělým gólmanům, řekl útočník Novotný

Turku

Výborné výkony brankářů Ondřeje Pavelce a Alexandra Saláka dovedly podle útočníka hokejové reprezentace Jiřího Novotného český tým k historicky prvnímu vítězství na turnaji Karjala. Oba inkasovali pouze jeden gól a národní mužstvo díky tomu ovládlo první akci Euro Hockey Tour.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Brankář Ondřej Pavelec (vlevo) zasahuje v utkání proti Rusku.

Článek

"Poprvé za dlouhé léta, co jsme tady, jsme odehráli (tento) turnaj dobře. Největší díky ale patří gólmanům, oba chytali perfektně a v důležitých chvílích nás podrželi," uvedl Novotný pro Český rozhlas.

Salák podržel reprezentaci v souboji se Švédskem (3:1), Pavelec proti Finsku (1:0) a Rusku (2:1). "Podařilo se nám vyhrát všechny tři zápasy, což je na začátku reprezentační sezony velké plus. Dodá nám to sebevědomí a doufám, že na to navážeme v dalších turnajích. Ukázali jsme, že tým má svoji sílu," řekl forvard Lva Praha.

Triumf v 18. ročníku turnaje Karjala si Česko zajistilo po dnešní výhře nad sbornou. "Poslední roky s nimi nepadá moc gólů, většinou je to o branku a rozhoduje se i v prodloužení nebo v nájezdech. Už to není ta dřívější sborná, která byla hodně do útoku. Mají mladé kluky, kteří dodržují taktiku a zhušťující střední pásmo. Pořád se tak chodí do plných," uvedl Novotný k zápasu.

Tlak Rusů se dal očekávat

Reprezentaci nastartovaly dva přesilovkové góly v první třetině. "Pak nás trošku zatlačili, ale nakonec jsme si to nějak pohlídali. Jejich tlak se dal očekávat, když se prohrává o gól, tak tým vždy zatlačí. My jsme ztráceli puky na červené čáře, proto na nás chodili v rychlých protiútocích. To by se nám nemělo stávat," dodal Novotný.

I obránce Jakub Nakládal byl rád, že národní tým dokázal turnaj úspěšně zakončit. "Když jsme to měli pěkně rozjeté, bylo by škoda nedotáhnout to do konce," uvedl Nakládal, který se nebojí, že by si reprezentace pro další turnaje nasadila laťku vysoko. "Ona je tak nasazená už hodně dlouho. V minulé sezóně jsme vyhráli Euro Hockey Tour, na mistrovství (světa) jsme udělali bronz. Očekávání fanoušků jsou vysoká," podotkl.

Turnaj oživili hráči z NHL

V dalších zápasech to navíc nic znamenat nebude. "Teď na to člověk nekouká. Přijde druhý turnaj a my můžeme dostat 0:7 od Finů. Vždy myslíme jen na nejbližší zápas," uvedl Nakládal, který byl rád, že národní tým posílili i hráči z NHL. "Je to dobře. Fanoušci už je nemusí vidět. Bylo poznat, že tady byli. Úroveň turnaje se zvedla," dodal Nakládal.

První akci v seniorské reprezentaci odehrál teprve devatenáctiletý útočník Tomáš Hertl. Gólově se sice neprosadil, dnes jej ale trenér Hadamczik v průběhu duelu posunul ze čtvrté formace do prvního útoku ke čtyřicetiletému Petru Nedvědovi.

"Užíval jsem si to naplno, jak jen to šlo. Nevím, kdy dostanu další pozvánku. Už v Liberci to bylo super, před domácími fanoušky. Doufám, že se ještě na nějakou akci dostanu," řekl útočník Slavie, který by měl být jednou z hlavních zbraní juniorské reprezentace na blížícím se mistrovství světa hráčů do 20 let. "Před turnajem jsme nervózní nebyl. Spíše jsem si to chtěl užít," uvedl pro Český rozhlas.

Reklama

Související témata:
  4 : 0 Kanada - Česko 4 : 0 18. min Živě
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko