Hlavní obsah

Češi se s Karjala Cupem rozloučili prohrou s Ruskem

HELSINKY

Čeští hokejisté na závěr finského turnaje Karjala prohráli s ruským výběrem 3:6. Tým Ondřeje Weissmanna tak ztratil naději na premiérový triumf na helsinském turnaji. O tom, zda skončí český výběr druhý či třetí, rozhodne až podvečerní zápas Finska se Švédskem. Ani tříbodový zisk naopak nic nezměnil na posledním místě Ruska.

Článek

V závěrečném duelu dostal přednost v reprezentační brance Duba, do prvního útoku se

k Balaštíkovi a Výbornému Olesz a čtvrtá řada hrála ve složení Irgl, Burger a Erat. Sporadicky se na ledě objevoval i třináctý útočník Hořava. Ruský kouč Jurzinov dal poprvé v turnaji příležitost gólmanu Jeremenkovi a při zranění Malenkycha, Bojkova, Baďukova a Gladskicha nasadil jen šest beků a jedenáct útočníků. U Saprykina a Afanasenkova se tedy točil centr.

Český výběr vstoupil do zápasu lépe. Už ve druhé minutě mohl otevřít skóre Hemský, ale nezvládl přehodit beton ležícího gólmana. O první zápis do listiny střelců se ale postarali Češi, když v přesilovce vypili z prostoru nad kruhy Židlický a puk prošel až do ruské svatyně.

Z vedení se Weissmannův tým radoval jen 37 sekund, kdy ze stejného místa jako Židlický pálil Afinogenov a Skugarev před Dubou nechytatelně tečoval. Ruský tým nabral obrátky a český výběr už do nedohonil.

Rusové trestali z brejků

Za čtyři minuty po Kovalčukově nahrávce osamocený Simakov otočil stav na 2:1. Přitom další šance měli Dvořák, Rosa i Olesz.

Druhá část měla podobný obrázek; český tým soupeře zatlačil, neprosazoval se v koncovce a Rusové z brejků trestali. V oslabení ještě Duba chytil Afinogenův nájezd, ale ve 29. minutě po Simakovově akci Kovalčuk dorážel do prázdné branky. Další ránu zasadil Čechům za devět minut při signalizovaném vyloučení opět Skugarev. Dvořák sice za 48 sekund prolomil střelecké trápení, ale Kajgorodov za další minutu ještě zvýšil vysokou efektivitu Rusů v koncovce.

Do závěrečné části vyměnil Svoboda v brance Dubu, ale ani změny ve složení útoků a stažení sestavy na tři formace již k obratu nevedlo. Při Hejdově vyloučení sice Svoboda odolal, ale jeho spoluhráči vzápětí nedokázali zužitkovat ani 46 sekund trvající početní převahu pěti proti třem. Jeremenka překonal až 112 sekund před koncem Burger, ale v power play potvrdil výsledek kanonýr Kovalčuk. Druhé místo a prémii 30 tisíc eur uhájí Češi v případě, že večer vyhraje Švédsko, při úspěchu Finska by klesli na třetí pozici a brali o pět tisíc méně.

Česká republika - Rusko 3:6 (1:2, 1:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 13. Židlický (Výborný), 38. Dvořák (Rosa), 59. Burger (Hemský) - 14. Skugarev (Afinogenov), 18. Simakov (Kovalčuk), 29. Kovalčuk (Skugarev, Simakov), 38. Skugarev (Ovečkin), 39. Kajgorodov (Afinogenov), 60. Kovalčuk. Rozhodčí: Levonen - Lindroos, Kautto (všichni Fin.). Vyloučení: 6:8. Využití: 1:1. Diváci: 3500.
Česká republika: Duba (41. Svoboda) - Židlický, Blaťák, Pilař, Hejda, Hamr, Klesla, Ptáček, Rozsíval - Balaštík, Výborný, Olesz - Rosa, Prospal, Dvořák - Průcha, Mikeska, Hemský - Irgl, Burger, Erat - od 8. navíc Hořava. Trenéři: Ondřej Weissmann, Radim Rulík a Marian Jelínek.
Rusko: Jeremenko - Gusev, Turkovskij, Semjonov, Kalinin, Šadilov, Aťušov - Simakov, Skugarev, Kovalčuk - Afinogenov, Kajgorodov, Ovečkin - Antipov, Krjukov, Ščastlivyj - Saprykin, Afanasenkov. Trenér Vladimir Jurzinov st.
Tabulka Karjala Cupu a Euro Hockey Tour:
1.Švédsko211005:35
2.Česká rep.310118:94
3.Finsko200024:63
4.Rusko3100210:93

Pozn.: Sloupce v tabulkách znamenají počet zápasů, výher v základní hrací době (3 body), výher v prodloužení či po samostatných nájezdech (2 body), proher v prodloužení či po samostatných nájezdech (1 bod), proher v normální hrací době (0 bodů), skóre a celkový počet bodů.

Reklama

Související témata: