Hlavní obsah

Hadamczik jmenoval kapitánem Plekance, hvězdami z NHL nabitý turnaj v Rusku je výzvou

Praha
Aktualizováno

Hokejová reprezentace se v pondělí odpoledne sešla v Praze před moskevským turnajem Channel One Cup. Trenér Alois Hadamczik, který měl až na nachlazeného obránce Lukáše Krajíčka k dispozici kompletní tým, odtajnil, že kapitánem pro druhý díl podniku Euro Hockey Tour bude útočník Tomáš Plekanec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Alois Hadamczik.

Článek
Fotogalerie

„Když jsem měl jistotu, že pojede, bylo vše jasné. Rozhodla jeho výborná výkonnost a charakter. Pleky má velké srdce," vysvětluje svou volbu kapitána Hadamczik, který jako zástupce určil Petra Nedvěda s Tomášem Rolinkem. Právě útočník ruské Ufy se do národního týmu vrací poprvé od února letošního roku, kdy absolvoval Švédské hry.

Z původní nominace musel Hadamczik kvůli zranění vyškrtnout útočníky Hanzala se Sobotkou, Vondrkovi zase vyšel vstříc kvůli rodinným důvodům. Na jejich místo povolal třineckého Jakuba Orsavu, Jana Kováře z Plzně a Antonína Honejska ze Zlína, který si tak odbyde premiéru v seniorském nároďáku.

Program turnaje:
Čtvrtek 13. prosince:
17:00 Rusko - Švédsko
17:30 Finsko - Česká republika (Helsinky)
Sobota 15. prosince:
11:00 Rusko - Česká republika
15:00 Finsko - Švédsko
Neděle 16. prosince:
11:00 Rusko - Finsko
15:00 Česká republika - Švédsko

Pro čtvrteční zápas v Helsinkách proti domácím Finům budou Honejsek s Orsavou připravení jako náhradníci, nejpozději během dvou víkendových duelů v Moskvě ale do hry zasáhnou. Hadamczik uvažoval i o nominaci plzeňského útočníka Milana Gulaše. „Ale je to typologicky podobný hráč jako Růžička s Petružálkem a já chtěl mít hokejisty s odlišným stylem hry," říká kouč.

V pondělí se mu před tréninkem hlásil takřka kompletní tým, chyběl jen obránce Lukáš Krajíček. „Je mírně nachlazený, k mužstvu se připojí v úterý večer. Pro čtvrteční utkání bude připraven jako sedmý obránce, proti Finům mám v plánu hrát na šest beků," poodhaluje své záměry Hadamczik. Pondělní trénink pak kvůli střevním potížím vynechal útočník Jakub Voráček, v úterý by už ale na ledě neměl chybět.

Sestava pro úvodní zápas s Finskem
Pavelec (Salák)
F. Novák, Kindl, Škoula, R. Polák, Kutlák, Nakládal - Krajíček
P. Nedvěd, Plekanec, Michael Frolík - Hemský, Krejčí, Voráček - M. Růžička, Koukal, Rolinek - Petružálek, Jan Kovář, Jak. Svoboda. Honejsek, Orsava

V jeho výběru pro druhý turnaj EHT v sezóně figuruje hned osm hráčů hrajících NHL, což slibuje zajímavou podívanou. Zámořských posil však kromě Finů houfně využili i zbylé dva týmy a zejména domácí Rusové skládají hvězdný tým v čele s Ovečkinem, Malkinem a Kovalčukem.

„Sice to bude turnaj jako každý jiný, ale hodně náročný. Beru to jako výzvu. Každý z hráčů musí předvést maximální výkon," uvědomuje si Hadamczik, který nebude muset řešit problémy s dodatečnou nominací, pokud by během turnaje došlo v zámoří k dohodě. NHL totiž dnes oznámila, že ruší všechny své zápasy až do konce kalendářního roku. „Přitom ve čtvrtek a pátek Jágr s Plekancem brali jako hotovou věc, že NHL začne a odjedou do zámoří," usmál se trenér.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko