Hlavní obsah

Tohle je zatím moje nejtěžší sezóna u reprezentace, říká Hadamczik tři měsíce před MS

Malmö

Dvě výhry, jedna prohra. Oproti minulému vystoupení v Moskvě se český tým na turnaji Euro Hockey Tour ve Švédsku vrátil k poctivé defenzívě a získal skalpy silných Rusů se Švédy. Prohrál jen s finskými hokejisty. Trenér reprezentace Alois Hadamczik hodnotil vystoupení svých svěřenců hlavně pozitivně. Kromě toho si však postěžoval, že ho štvou požadavky extraligových klubů, které hráčům brání reprezentovat. Kouč také přiznal, že sestava z Malmö bude z velké části základem kádru pro květnový šampionát ve Švédsku a Finsku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér Alois Hadamczik na tréninku reprezentace

Článek

Porazili jste Rusy. Jak byste zápas celkově zhodnotil?

Především jsme měli dobrou disciplínu. Hráči hráli výborně, vyhrávali osobní souboje, dobře bránili střední pásmo, zároveň se prezentovali aktivní hrou v útočném pásmu. Chyb jsme moc neudělali, byly tam asi jen dvě. Celý tým i s improvizovanou čtvrtou formací hrál dobře. Vítkovice mě totiž žádaly o to, aby Barinka nehrál (v pondělí hraje Slavia dohrávku s Vítkovicemi – pozn. red.). Samozřejmě mi to moc nevoní, protože národní tým má pevně dané termíny a každý by se měl přizpůsobit, ale oni údajně z důvodu Spengler Cupu a že se v jejich víceúčelové hale hraje tenis chtěli výjimku. Abych ale nebyl osočován, že jako Moravák nadržuji Moravě, tak proti Rusům nehrál ani Hertl. Nechci rozjitřovat vody, ale určitě budu mluvit s předsedou svazu a s ředitelem extraligy, aby nepovolovali zápasy den po turnaji národního týmu, anebo aby dali jasně najevo, že týmy můžou hrát, ale bez reprezentantů.

Jak jste celkově spokojený s tím, co v Malmö tým předvedl?

Tak já jsem nespokojený s jednou periodou, a to byla druhá třetina s Finskem. Jinak mě celkově potěšil přístup hráčů k práci, kdy jsme za dva tréninky museli dát mužstvu nějaký obraz. Hráči měli vůli vyhrát a myslím, že to tady můžu hodnotit kladně. Byl tu dobrý tým.

Oproti turnaji v Moskvě, co říkáte na to, že se tým vrátil k pečlivé defenzívě?

Osobně tomu systému věřím, protože nám přináší úspěch, a když ho hráči vezmou za svůj – neděláme to my trenéři, ani já, ani vy, dělají to ti hráči na place – a věří tomu, dostaví se výsledky.

Pokud bychom se bavili o útočné fázi týmu, nezdá se vám, že českému týmu stále chybí střelec?

Pořád dáváme málo gólu, ale je pravda, že na mezinárodním poli to jen tak nejde, není to jednoduché. Ten hokej je rychlejší. Jsem spíš rád, že se někteří mladí hráči dovedli přizpůsobit mezinárodní úrovni. Když se podíváte do sestav týmů, tak my máme stejný věkový průměr jako ostatní, ale máme čtyři hráče, kteří jsou výrazně mladší. Ostatní mužstva mají hokejisty hlavně od 25 let výš. U nás dostávají šance Zámorský, Hertl, Krejčík nebo mladý Rachůnek a nesmíme zapomínat na to, že hráči jako Irgl, Hubáček a Rolinek, kteří v národním týmu začínali, když jsem u reprezentace začínal, pomalu stárnou a my potřebujeme novou generaci. Start na mezinárodní scéně je pro mladé hráče velmi dobrým poučením. Musí si uvědomit, co jim ještě chybí, co mají dělat rychleji, jak to má být a já myslím, že tyhle turnaje by k tomu měly sloužit.

Napověděl vám tento turnaj něco směrem k mistrovství světa?

Jsem přesvědčený, že tady v Malmö byl základ pro tým na MS. Takových dvanáct až patnáct hráčů. Není co skrývat. Některé hráče máme ještě doma zraněné, uvidíme, jakou výkonnost budou před mistrovstvím mít. Podíváme se také na naše hráče ve Švýcarsku a kdo bude z NHL, podle čehož nakonec budeme sestavovat národní tým... Tohle je zatím nejtěžší sezóna u reprezentace, co trénuju.

Ohledně Tomáše Hertla, zasloužil se o to, aby příště dostal větší příděl zodpovědnosti?

On hrál pravidelně. Ještě včera jsem byl toho názoru, že dnes bude hrát, ale jak jsem říkal, že jsem nechal odpočívat Barinku, tak aby někdo nepodezříval, že nadržuju Moravě, Hertl také proti Rusku nehrál. Je to nespravedlivé, protože by ten kluk za normálních okolností měl reprezentační zápasy dostávat. V jeho absenci nehrála roli slabá výkonnost, ale že zítra se hraje extraligové kolo, což by při kalendáři národního týmu, který je předem dán, nemělo být a hráč by tím neměl trpět.

Jak podle vás obstál debutant v národním týmu Tomáš Rachůnek?

Myslím si, že když bude jezdit po turnajích a bude hrát, že se do toho dostane a že bude platným hráčem. Má velkou šanci se do národního týmu dostat jako stabilní hráč.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko