Hlavní obsah

Jen se z toho nepo.., vzpomíná Liběna Hlinková, jak její manžel Ivan setřel po Naganu premiéra

Praha

Z akce se mohla omluvit a nikdo by se jí nemohl divit. Liběna Hlinková, vdova po bývalém úspěšném trenérovi hokejové reprezentace Ivanu Hlinkovi, od jehož tragické smrti letos uplyne už devět let, však na výročí 15 let od triumfu českého týmu na olympiádě v Naganu nechyběla.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Liběna Hlinková, vdova po Ivanu Hlinkovi, položila na Olšanských hřbitovech v Praze za účasti zlatých hokejových olympijských medailistů z Nagana věnec k manželovu hrobu.

Článek

Jste ráda, že se tento historický úspěch připomíná, nebo už byste ho radši měla za sebou?

Jsem strašně šťastná, že se toto setkání uskutečnilo, je to příležitost si zavzpomínat. Za každé připomenutí si Nagana nebo i Ivana, jsem ráda. A hlavně za to, že kluci nezapomněli a Ivan pořád tady je. I když fyzicky ne...

Vzbouzejí se ve vás během vernisáže fotek vzpomínky na manžela?

Stísněný pocit jsem měla na hřbitově (hokejisté tam šli položit věnce a květiny na hrob Ivana Hlinky). Ale ten mám vždycky, když tam jdu.

Vy sama jste výstavě propůjčila některé autentické předměty. Pořád je máte u sebe doma?

Pořád, ničeho jsem se nezbavovala. Ale přemýšlím o tom, nějak je shromáždit, aby z nich měl radost i někdo další, nejenom já. Ivan měl jakékoliv medaile ve sklepě, nic nechtěl vystavovat. Když se to stalo (smrtelná autonehoda), možná po roce jsme mu s dcerou udělali jeho místnost. Jinak by všechny věci nejspíš doteď ležely ve sklepě.

Je pro vás Nagano jedním z nejkrásnějších momentů, které jste s manželem po sportovní stránce prožila?

Hlavně ten návrat. Každý člověk v našem národě prožíval neskutečnou euforii. Mě těšil pocit, že Ivan dokázal takovýto výsledek a já k němu alespoň částečně, i když nepatrně, patřím. Byla jsem velice hrdá a jsem pořád.

Kdy se vám Ivan po oslavách vrátil domů?

Jela jsem na letiště, takže jsem to všechno měla v přímém přenosu. Právě tady na výstavě se mi vybavovalo, jak přijeli, měli tiskovku... To se nedá zapomenout.

Povídejte vaše zážitky z příletu do Prahy...

Vím, že jsme na letišti dlouho čekali, než letadlo přistálo. Muž vycházel mezi posledními, když k nám přišel tehdejší premiér Tošovský. Ivanovi blahopřál, jaký je to neskutečný výsledek, a on mu ve své euforii odpověděl: Tak se z toho nepo...

Kde jste vlastně zápasy Čechů na turnaji prožívala?

Pokaždé jsme se k zápasům scházeli na zimáku v Litvínově, což byl takový náš rituál. Před finále jsem říkala, že se tam zase musíme sejít, jinak bychom prohráli. Nejsem fanda, který by křičel, emoce spíš držím v sobě. Když jsem byla nervózní, tak jsem chodila a přítomní lidi mě okřikovali.

Jak běží Nadační fond Ivana Hlinky, který pomáhá bývalým hokejistům?

Jediný přísun financí je z golfových turnajů v Karlových Varech. Snažíme se, teď už bude desátý ročník. (odmlčí se) Utíká to...

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko