Hlavní obsah

Hadamczik si po výhře nad Švýcary oddychl

PRAHA

Čeští hokejoví reprezentanti do dvaceti let porazili na světovém šampionátu Švýcarsko 5:2 a mají dobré vyhlídky pro postup do čtvrtfinále turnaje. Trenér českých juniorů Alois Hadamczik si oddychl, že jeho svěřenci důležité utkání zvládli a poučili se z předchozího nevydařeného duelu proti Rusku. "Do utkání jsme vstoupili aktivně, ne zbytečně ustrašeně jako proti Rusku," uvedl Hadamczik pro server hokej.cz.

Foto: Internet

Alois Hadamczik si po výhře nad Švýcarskem mohl oddychnout - archivní foto.

Článek

Tentokrát se navíc Česko dostalo hned v první třetině do vedení a nemuselo dohánět náskok soupeře. Klíčový moment však přišel ve druhém dějství, kdy Švýcaři vyrovnali. Nejmladší hráč turnaje Michael Frolík totiž hned za minutu poslal do vedení opět český tým. "To byl klíčový okamžik. Vzal na sebe odpovědnost, ačkoli je z našich kluků nejmladší, a předvedl nádhernou akci. Potvrdil, proč jsme ho vzali do nominace. Frolík patří k největším talentům českého hokeje," pochválil kouč šestnáctiletého útočníka Kladna.

Jak dopadnou čeští junioři na mistrovství světa?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Oba celky na sebe narazily na šampionátu opět po roce, minule však zajistil českou výhru až minutu před koncem Jakub Klepiš. V Grand Forks se takové drama nekonalo. "Od první minuty jsme byli koncentrovaní, měli jsme sebevědomí, dařilo se nám. Vyhráli jsme zaslouženě," tvrdil spokojený trenér, který na tiskové konferenci po duelu pochválil brankáře Marka Schwarze i ostatní hráče. "Všichni pracovali na sto procent. Pokud na takový výkon příště navážeme, máme šanci uspět proti komukoli," řekl Hadamczik.

Hráči věřili ve výhru

Spokojeni byli i samotní hráči. Výhrou totiž nakročili do vyřazovacích bojů a oddálili hrozbu účasti ve skupině o udržení. "Věřil jsem, že vyhrajeme. Říkal jsem si, že přece nemůžeme podlehnout takové nehokejové zemi, jako je Švýcarsko. Jasně, nejsou špatní. Ale my hrajeme lépe," uvedl střelec prvního gólu Milan Hluchý v rozhovoru se zpravodajem internetového serveru Českého svazu ledního hokeje.

Při své trefě však měl i potřebnou dávku štěstí, branky docílil v pádu. "Natlačil jsem se před beka, plácl do puku a ten skončil ve švýcarské brance," řekl s úsměvem jeden z deseti hráčů v týmu působících v domácích soutěžích.

Tradičně kvalitní výkon podal i brankář Marek Schwarz, který si připsal 26 zákroků a nestačil pouze na dvě střely Stefana Hurlimanna. "Možná se něco z toho dalo chytat, ale to už je teď jedno. Proti Švýcarům mi pomohli ostatní kluci, kteří dobře bránili," pochválil spoluhráče bývalý gólman pražské Sparty, který momentálně působí také v zámořské juniorské soutěži.

Schwarz stejně jako ostatní ocenil Frolíkovu akci vedoucí ke druhé české brance. "Bylo to něco neskutečného, udělal to fantasticky," řekl. Kladenský mladík převzal puk ve vlastním obranném pásmu, projel celé hřiště a překonal Michaela Toblera. "Dostal jsem puk od beka a rozjel se k pravému mantinelu. Podařilo se mi dostat se okolo jejich obránce a natlačit se před branku. Pak jsem puk poslal podél gólmana do sítě," popsal Frolík gól, který bude pravděpodobně patřit k nejhezčím na turnaji.

Proti obhájcům titulu s klidem

Nyní čeká české hokejisty tým domácích Spojených států, který senzačně nestačil ve středu na Bělorusko. Proti obhájcům zlatých medailí budou moci Češi hrát v klidu, pokud před tím Švýcarsko senzačně neporazí Rusko a oni nebudou muset bodovat. "Je pravda, že všechno z nás spadlo. V utkání s domácími se chceme vytáhnout. Půjdeme do toho naplno," slíbil Frolík. Obdobně hovořil i Hluchý. "Chceme Američany porazit, poněvadž oni si myslí, že jsou něco víc. Když zopakujeme výkon jako proti Švýcarsku, povede se nám to," věřil útočník Kladna.

Hráči ani kouč Hadamczik se zatím nestarají, na koho by ve vyřazovacích bojích mohli narazit. "Potřebujeme dobře zregenerovat a pak se připravit. Bude to těžké, ale chceme vyhrát. To je jediné, co nás nyní zajímá. Vše další budeme vědět až po zápase s Amerikou," uvedl Hadamczik.

Stále navíc existuje šance, že pokud český tým své závěrečné vystoupení v první části turnaje vyhraje, může postoupit přímo do semifinále. Situaci ve skupině A zkomplikovala dnešní senzační výhra Běloruska nad USA 5:3, díky které má Rusko, Česko i domácí reprezentace po třech zápasech čtyři body.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko