Hlavní obsah

Slovensko - Česko 3:0Čeští hokejisté udělali černý zápis do historie. Potřetí za sebou prohráli se Slovenskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Bartek 1 : 0
43. Hudáček 2 : 0
60. Surový 3 : 0
Záznam online reportáže

Bratislava/Praha
Aktualizováno

Žádná odplata za čtvrteční pražskou porážku se v sobotu v Bratislavě nekonala, hokejisté podlehli Slovensku v rámci Euro Hockey Challenge i na jeho ledě. Když se k tomu připočte i semifinálové vyřazení na loňském MS, je to třetí prohra se Slováky v řadě a to se Česku ještě ve dvacetileté historii vzájemných zápasů nikdy nestalo.

Foto: Jan Koller, ČTK

Zprava Tomáš Záborský ze Slovenska a Jan Kolář, brankář Alexander Salák a Jiří Novotný z českého týmu.

Článek

„Odehráli jsme vynikající zápas ve skvělém tempu a na rozdíl od soupeře jsme se dokázali prosadit i v koncovce. Výsledek ale přeceňovat nemůžeme, stále jde jen o přípravu na mistrovství světa," tvrdil český trenér slovenské reprezentace Vladimír Vůjtek.

„Když nedáme gól, nemůžeme pomýšlet na výhru," smutnil český kouč Alois Hadamczik, jenž poprvé v letošní přípravě na MS postavil do branky Saláka, jehož konkurent v boji o pozici gólmanské jedničky Kovář na Slovensko ani nejel. Doma zůstali také nachlazený obránce Kutlák a útočníci Hubáček, Tenkrát a Kašpar, kteří dostali volno.

Salák držel naděje

Slovenský výběr začal před téměř vyprodaným bratislavským hledištěm velmi aktivně, od prvního střídání se tlačil před branku a Salák musel jen v úvodních třech minutách čelit šesti střelám. Pochytal je velikým přehledem a kryl i velké šance Záborského či Daňa. Jistota gólmana postupně dodala sebedůvěru i zpočátku bojácným spoluhráčům.

České mužstvo točící jen šest obránců srovnalo krok bruslařsky a s lepším pohybem přišla i jeho tutovka. Po Gulašově střele z ostrého úhlu Janus vyrazil puk přímo na hůl Pecha, který měl před sebou zčásti odkrytou branku, jenže v rozhodující chvíli mu kotouč poskočil a český útočník tak minul.

Přesilovku Češi nevyužili

Jediná česká přesilovka v utkání pak pomohla překlopit ještě v závěru první třetiny i střeleckou aktivitu na stranu národního týmu. Už po 86 vteřinách druhého dějství ale zůstal před Salákem trestuhodně volný skórující pardubický útočník Bartek. Jeden z pěti slovenských reprezentantů povolaných koučem Vůjtkem z české extraligy pohotovou střelou okamžitě zužitkoval přihrávku Surového od mantinelu.

Získané vedení vrátilo domácím křídla. Ďalogovu prudkou střelou ale včasným scvaknutím betonů zastavil Salák, kterému při šanci Šťastného pomohla tyčka. Při následné Daňově dorážce už se zase zaskvěl český gólman, hned při dalším střídání měl ale šanci příležitost k vyrovnání Irgl. Janus proti jeho střele z hrany brankoviště ale stihl reflexivně zakročit.

Slovenská aktivita přiváděla českou obranu do úzkých a zaměstnanějším z brankářů tedy zůstával Salák a při Šatanově akci jen pohotovým zásahem lapačkou zabránil gólové radosti domácích. Národní mužstvo čelilo náporu, přesto předvedlo i nebezpečný brejk. Vránova střela ani Vondrkova dorážka se ale neujaly, dalším akciím scházel hlavně důraz před brankou.

Hudáček zasadil druhou ránu

Stejně jako na začátku druhé třetiny pak mohlo Slovensko udeřit i v úvodu třetí, naštěstí Bližňákův odvážný průnik skončil střelou těsně nad branku. Bohužel ve 44. minutě domácí už gólově uspěli. Hudáček se v útočném pásmu sice tělem nedostal přes bránícího hráče, ale stačil před Salákem ještě špičkou hole změnit směr kotouče. Právě tím jemným šťouchnutím slovenský útočník oklamal gólmana, jemuž proletěl puk mezi nohami do sítě.

Bratislavské publikum při vedení domácích 2:0 nadšeně bouřilo, naopak české naděje na úspěch se s ubíhajícím časem stále víc tenčily. Alespoň čestný úspěch nepřinesla ani rána obránce Koláře, Janus zachytil puk v lapačce a celkem si 26 zásahy připsal čisté konto. Nic na tom nezměnila ani přes minutu trvající power play českého výběru, 24 sekund před koncem trefil jeho opuštěnou branku Surový.

Hokejová Euro Hockey Challenge v Bratislavě:
Slovensko - ČR 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 22. Bartek (Surový, Ölvecký), 43. L. Hudáček (Kukumberg), 60. Surový (Bartek). Rozhodčí: Baluška, Jonák - Výleta, Ševčík. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 9980.
Slovensko: Janus - Švarný, Sersen, Jurčina, Vydarený, Sloboda, Mihálik, Ďaloga, Mezei - Šatan, Kukumberg, L. Hudáček - Záborský, Bližňák, Miklík - Bartek, Ölvecký, Surový - Haščák, Daňo, Šťastný. Trenér: Vladimír Vůjtek st.
ČR: Salák - Čáslava, Nakládal, Mojžíš, Kolář II, Voráček, Kubát - Irgl, Novotný, Seláč - Vondrka, Vrána, Hertl - Gulaš, Pech, Koukal - T. Rachůnek, Roman, Svačina. Trenér: Alois Hadamczik

Reklama