Hlavní obsah

Hokejisté z NHL se před olympiádou sejdou na krátkém soustředění

Praha

Čeští hokejisté působící v zámořské NHL, kteří patří mezi kandidáty na start na olympijských hrách v Soči, se v polovině července sejdou na třídenním soustředění. Reprezentační kouč Alois Hadamczik se stejně jako zástupci dalších týmů rozhodl uspořádat krátké setkání, na němž bude moci s adepty startu na vrcholné akci nadcházející sezóny mluvit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Alois Hadamczik.

Článek

Momentálně se jedná o tom, že by se setkání uskutečnilo od 19. do 21. července v Pardubicích, Prostějově nebo v Kravařích. "Místo i termín ale ještě dolaďujeme. Najít ale takový termín, který by vyhovoval všem, je prakticky nemožné," řekl Hadamczik novinářům po středečním jednání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje v Praze.

Hadamczik se rozhodl, že se v létě speciálně setká pouze s hráči z NHL. Hokejisté působící v Evropě budou startovat na akcích Euro Hockey Tour, takže s těmi bude v průběhu sezóny v kontaktu. Do 15. září musí kouč uvést širší olympijskou nominaci. Počtem hráčů není omezen, do Soči ale bude následně smět zařadit jen hráče z tohoto výběru.

Konečnou nominaci pak bude muset nahlásit v pondělí 13. ledna, seznam půjde pozměnit už jen v případě zranění. "Třináctého bych chtěl říct plánovanou sestavu i to, kdo bude kapitánem. Na olympiádě v Turíně 2006 jsme čekali až do poslední chvíle a byla z toho trochu nervozita. Z toho se chci poučit. Informace teď dostane včas veřejnost i hráči," uvedl Hadamczik.

Někteří hráči NHL se soustředění nezúčastní

V červenci bude s hráči jen jednat, na ledě trénovat nebudou. "Chceme, aby se hráči seznámili a poznali. Jsou tam hráči, kterým je sedmatřicet nebo čtyřicet, i hokejisté, kterým je dvaadvacet. A ti se neznají. Mladší ví, kdo je Jágr, Židlický nebo Plekanec, ale vidí se v průběhu sezóny třeba jen dvakrát. A my potřebujeme, aby se poznali ještě před olympiádou," vysvětlil Hadamczik.

S hráči chce jednat o herním stylu nebo o svých plánech s nominací. "Chceme jim to ukázat na tabuli i na videu a chceme s nimi i diskutovat, abychom věděli, co tomu říkají. V Soči na to nebude čas, za dva dny z toho může být takový guláš. Nebude na to prostor. Hráči to musí vzít za své," uvedl reprezentační kouč.

Na soustředění by mělo být asi dvacet hráčů. Již nyní je jasné, že v daném termínu nebudou v Česku například Jiří Hudler, Jakub Voráček, Radek Martínek, Tomáš Kaberle či Milan Michálek. "S některými z nich budu mluvit ještě nyní, než odletí," dodal Hadamczik.

Reklama